112 ΑΑΔΕ Αγγελόπουλος Αγροτικά Αδέσποτα Αθήνα Αθλητικά Αιγίνιο Αιμοδοσία Ακρίβεια Ακτινίδιο Αλβανία Άλπεις ΑμεΑ Αμερική Ανατιμήσεις Ανδρουλάκης Ανέστης Μανώλας Ανήλικοι Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης Αποζημίωση Αποκαλύψεις Απόστολος Τζόβας Απόψεις Άρθρα Αρμενία Αρχαίο Θέατρο Δίου Αρχέλαος ΑΣΕΠ Αστική Σχολή Κατερίνης Αστυνομικό δελτίο Άτρακτος Αυτοκτονία Βαγγέλης Γερολιόλιος Βαλκάνια Βελόπουλος Βέροια Βία Βιασμός Βίντεο Βιταμίνη Βόλος Βότανα Βουλή Γ.Ν. Κατερίνης Γαλλία ΓΑΣ Αρχέλαος Κατερίνης Γενοκτονία Γερμανία Γιάννης Μάζης Γιάννης Ντούμος Γιώργος Γιώργος Πιπερόπουλος Γυναίκα Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Δ.Π.Ε. Πιερίας Δ.ΥΠ.Α ΔΕΗ Δελτίο Τύπου ΔΕΥΑΚ Δήμος Πρότυπο Δημόσιο Δημοτικές εκλογές Δημοτικό Ωδείο Διασκέδαση Διασωστική ομάδα Διατροφή Διαφθορά Διάφορα Διεύθυνση Δασών Πιερίας Δικαιοσύνη Δικαιώματα Δίον Δίον-Ολυμπος ΔΟΕ ΔΥΠΑ Ε.Ε.Σ. Κατερίνης Ε.Ε.Σταυρός Ε.Π.Μ. Έγκλημα ΕΕ Εθελοντές Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας Εθνικά Εθνική Αντίσταση ΕΚΑΒ Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκκλησία Εκλογές ΕΛ.ΑΣ. ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ελαιόλαδο Ελατοχώρι ΕΛΓΑ Ελλάδα Ελληνοτουρκικά ΕΜΥ Ενέργεια Ενοίκια Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας Ενωση Ποντίων Κατερίνης Ένωση Ποντίων Πιερίας Εξαφάνιση ΕΟΔΥ ΕΟΕ ΕΟΠΥΥ ΕΟΣ Κατερίνης ΕΟΤ ΕΟΦ Επίδομα θέρμανσης Επικαιρότητα Επιλ Επιλογές Επιμελητήριο Πιερίας Επιστήμη Εργασία ΕΣΚ ΕΣΠΑ Εστία Πιερίδων Μουσών Εσωτερική ασφάλεια Εύα Καιλή Ευρωκοινοβούλιο Ευρώπη Ευχές ΕΦΕΤ ΈΦΕΤ ΕΦΚΑ Ζήσης Ζάνας Ημικρανία ΗΠΑ Ηράκλειο Θέατρο Θεραπεία Θεσσαλία Θεσσαλονίκη Θεωρίες σωνομοσίας Θρόμβωση Ι.Μ.Κίτρους Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Ιστορία Κ.Ο.Κ Καιρός Καλλιθέα ΚΑΠΗ Καπνικός σταθμός Καρίτσα Καρκίνος Καταγγελίες Κατασκήνωση Κατάσχεση Καταφύγια Κατερίνη ΚΕΔΕ ΚΕΠ ΚΗΦΗ Κίνα Κινηματογράφος ΚΚΕ Κλοπή Κοζάνη Κοινωνία Κολινδρός Κομισιόν Κονταριώτισσα Κορινός Κόσμος Κρήτη Κτηματολόγιο Κύπρος Κώστας Κουκοδήμος Λεπτοκαρυά Λιτόχωρο Μακρόν Μακρύγιαλλος Μανώλης Κοττάκης Μαρούσι Μεθώνη Μελισσοκομία ΜέΡΑ25 Μέριμνα Παιδιού Μέση Ανατολή Μεταλλαγμένα τρόφιμα Μετάλλια Μητσοτάκης ΜΜΕ Μουσική Μύκονος Ν.Ο.Κατερίνης Ν.Πόροι ΝΔ ΝΟΚΑΤ Νοσηλευτές ΟΑΕΔ ΟΕΕ Οικονομία Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ΟΚΑΝΑ Ολυμπιακή Ακτή Ολύμπιοι Κατερίνης Ολυμπος Ομορφιά ΟΠΠΑΠ Ορνιθολογία ΟΡΦΕΟ Οτι Να 'Ναι Ουγγαρία Ουκρανία Π.Ε.Πιερίας Π.Κ.Μ Παιδεία Παιδί Παραλία Παραπολιτικά Πάρκο ΠΑΣΟΚ Πάσχα Πάτρα Πεδίο Βολής Περιβάλλον Περίεργα Περικλής Χατζηγιάννης Πετρέλαιο Πέτρος Κιάφας Πήλιο Πηνειός Πιερία Πιέρια Πιερίδες Μούσες Πλαταμώνας Πλειστηριασμός Πλημμύρες Ποδηλατοδρομία Πολάκης Πολιτική Πολιτισμός ΠΟΤΑΠ ΠΟΥ Πρόληψη Προορισμοί Πρόσκληση Προσλήψεις Πρόστιμο Πύδνα-Κολινδρός ΡΑΕ Ράχη Ρεπορτάζ Ρόδος Ρουμανία Ρωσία Σάββας Χιονίδης Σάκης Γκούνας Σβορώνος Σερβία ΣΟΝΕ Σοφία Μαυρίδου Σπύρος Κουλκουδίνας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Συγχαρητήρια Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας Συναυλία Σύνέδριο Συνταγές Συντάξεις Τ.ΟΜ.Υ Ταγίπ Ερντογάν ΤΑΙΠΕΔ Ταξίδι Τέμπη Τεχνητή Νοημοσύνη Τεχνιτή νοημοσύνη Τεχνολογία Τοπικά Τοπική Αυτοδιοίκηση Τουρισμός Τουρκία Τροφές Τρόφιμα Τσίπρας Υγεία ΥΠΑΑΤ Υπέρταση Φεστιβάλ Φόροι Φώντας Μπαραλιάκος Χαλκιδική Χιμάρα Χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου Χορωδία Χρηματιστήριο Χρήστος Γκουγκουρέλας Ψυχαγωγία Ψυχολογία Ωδικά πτηνά Camping Erasmus Home Latest Life Style Media Nammos NASA Poutin Survivor Texas Tips Trump Zelensky

Τα τέσσερα οφέλη που έχει για την υγεία το κουνουπίδι – Γιατί είναι τόσο θρεπτικό;


Το κουνουπίδι είναι πολλά περισσότερα από απλός «συγγενής» του μπρόκολου (ανήκουν και τα δύο στα κραμβοειδή ή σταυρανθή λαχανικά).


Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να μας προστατεύσει από σοβαρά δεινά. Παρέχει επίσης λίγες θερμίδες και γι’ αυτό τον λόγο μπορεί να συμβάλλει στο αδυνάτισμα.
Επιπλέον, είναι εύκολο να το εντάξει κάποιος στη διατροφή του, αφού μπορούμε να το καταναλώνουμε ωμό ή μαγειρεμένο.

Αν και τα πιο θρεπτικά θεωρούνται τα λαχανικά και τα φρούτα με έντονο χρώμα, το κουνουπίδι είναι μια από τις πιο υγιεινές εξαιρέσεις αυτού του κανόνα, λέει η διαιτολόγος Dr. Heather Mangieri, τ. εκπρόσωπος της αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής & Διαιτητικής (AND).

«Αποτελεί θαυμάσια πηγή βιταμίνης C και φολικού οξέος. Είναι επίσης καλή πηγή διαιτητικών (φυτικών) ινών και βιταμίνης Κ», λέει.

«Περιέχει ακόμα πολλές φυτοχημικές και αντιοξειδωτικές ουσίες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των χρονίων παθήσεων».

Στην πραγματικότητα, το κουνουπίδι βρίσκεται ανάμεσα στα 25 πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσαν πριν από λίγα χρόνια επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Στην ανάλυση αυτή τα τρόφιμα ταξινομήθηκαν με βάση τον επονομαζόμενο δείκτη ANDI. Ο δείκτης αυτός εξετάζει τη θρεπτική αξία τους ανά θερμίδα.

Τι περιέχει

Γιατί είναι τόσο θρεπτικό; Διότι ανά 1 φλιτζάνι (128 γραμμάρια) το ωμό κουνουπίδι παρέχει:

  • 3 γραμμάρια φυτικών ινών
  • Το 77% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C
  • Το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης Κ
  • Το 14% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης φολικού οξέος
  • Το 11% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης Β6
  • Παρέχει επίσης μόλις 25 θερμίδες, καθώς και αρκετό παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός πως το κουνουπίδι είναι επίσης πλούσιο σε χολίνη, ένα συστατικό στο οποίο πολλοί έχουμε έλλειψη. Ανά 1 φλιτζάνι το κουνουπίδι παρέχει 45 mg χολίνη. Αυτά αντιστοιχούν στο περίπου 11% της ημερήσιας δόσης που χρειάζονται οι γυναίκες και στο 8% που χρειάζονται οι άνδρες.

Η ελλιπής πρόσληψη χολίνης σχετίζεται με νευρολογικά προβλήματα (ακόμα και με την άνοια). Σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως ηπατικής και καρδιακής νόσου. Δυστυχώς, οι φυσικές πηγές χολίνης είναι περιορισμένες. Το κουνουπίδι μαζί με το μπρόκολο είναι δύο από τις καλύτερες πηγές της.

Γιατί έχει έντονη μυρωδιά στο μαγείρεμα

Όπως εξηγεί η Dr. Mangieri, το κουνουπίδι είναι ένα από αυτά τα λαχανικά που αναδύουν μια έντονη μυρωδιά κατά το μαγείρεμα. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε θειούχες ενώσεις (λέγονται γλυκοσινολικές ενώσεις).

Οι ενώσεις αυτές έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, επομένως ωφελούν την υγεία. Αν, πάντως, σας ενοχλεί η μυρωδιά του, μπορείτε να μειώσετε τον χρόνο μαγειρέματος για να την περιορίσετε.

Πόσο κουνουπίδι πρέπει να τρώμε

Οι ειδικοί συνιστούν 1,5 έως 2,5 φλιτζάνια σκουροπράσινων φυλλωδών λαχανικών την εβδομάδα. Στην ποσότητα αυτή ανήκουν και τα κραμβοειδή, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Με τη συστηματική κατανάλωση, το κουνουπίδι παρέχει τα εξής οφέλη στην υγεία, κατά την Dr. Mangieri:

Τροφοδοτεί τον οργανισμό με άφθονα αντιοξειδωτικά συστατικά

Εκτός από τις γλυκοσινολικές ενώσεις, ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες έχουν οι βιταμίνης C και Κ. Το ίδιο και οι ισοθειοκυανικές ενώσεις στις οποίες μετατρέπονται οι γλυκοσινολικές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η σουλφοραφάνη.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, πριν αυτές βλάψουν τα υγιή σωματικά κύτταρα. Με αυτό τον τρόπο βοηθούν τον οργανισμό να προστατεύεται από την ανάπτυξη σοβαρών χρονίων παθήσεων.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κραμβοειδή, όπως το κουνουπίδι, περιέχουν ισχυρές αντικαρκινικές ουσίες. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται η σουλφοραφάνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να προστατεύει εναντίον ορισμένων μορφών καρκίνου, κυρίως εναντίον του καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, όταν διασπώνται οι γλυκοσινολικές ενώσεις με το κόψιμο του κουνουπιδιού ή τη μάσηση, παράγουν συστατικά που μπορεί να διεγείρουν την αποβολή των καρκινογόνων από τον οργανισμό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην φαρμακευτική επιθεώρηση Current Drug Metabolism.

Προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία

Μερικές μελέτες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωση κραμβοειδών, όπως το κουνουπίδι, δρα προστατευτικά στην καρδιαγγειακή υγεία.

Η δράση αυτή μπορεί και πάλι να οφείλεται στην σουλφοραφάνη, η οποία διαθέτεικαι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας που δημοσιεύθηκε το 2015 στην ιατρική επιθεώρηση Oxidative Medicine and Cellular Longevity, έδειξε ότι σουλφοραφάνη μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από:

  • Την υπέρταση
  • Την αθηροσκλήρωση
  • Το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Το έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Ευνοεί την καλή λειτουργία του εντέρου

Επειδή το κουνουπίδι περιέχει πολλές φυτικές ίνες, τροφοδοτεί τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Τα βακτήρια αυτά μειώνουν τη φλεγμονή και προάγουν την πεπτική υγεία. Επιπλέον, η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη πεπτικών διαταραχών όπως:

Η δυσκοιλιότητα
Η εκκολπωματική νόσος


Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει επίσης στο αδυνάτισμα και στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Και αυτό, διότι ευνοεί την ανάπτυξη αισθήματος κορεσμού της πείνας. Το αίσθημα αυτό αναπτύσσεται με την παραγωγή ορισμένων ορμονών στο γαστρεντερικό σωλήνα, καταλήγει η Dr. Mangieri.


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

►Το pieriaolympos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

[blogger][facebook][disqus]

Author Name

Pieria Olympos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.