PIERIA-OLYMPOS  -  Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα τής Πιερίας.

Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα τής Πιερίας.





Το www.pieriaolympos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Τουρκία: «Βουνό» τα πτώματα σε γήπεδα - «Δείτε μόνοι σας» λένε στους συγγενείς

 


Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία μετά το σεισμό που άφησε πίσω του αρκετές χιλιάδες νεκρούς. Χαρακτηριστικό είναι πως στο Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τουλάχιστον 100 σοροί είχαν τοποθετηθεί σε γήπεδο, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν για αναγνώριση.


Τούρκοι πέρασαν πάνω από εκατοντάδες πτώματα σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης την Τετάρτη, σηκώνοντας προσεκτικά κουβέρτες από τα πρόσωπά τους για να προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν νεκρούς συγγενείς τους μετά τον σεισμό που ισοπέδωσε την περιοχή.

Η Nada, μια γυναίκα από τη Συρία, και ο Τούρκος σύζυγός της ρώτησαν ένα μέλος του προσωπικού πώς να βρουν καλύτερα την ανιψιά και τη θεία τους ανάμεσα στα περισσότερα από 100 πτώματα που ήταν παρατεταγμένα στο πάρκινγκ του νοσοκομείου Χατάι κοντά στη νότια πόλη Αντιόχεια.

«Ελέγξτε ένα προς ένα», τους είπαν.


«Η σύζυγός μου δεν μιλάει τουρκικά και εγώ δεν βλέπω πολύ καλά», είπε ο σύζυγος, ο οποίος δεν έδωσε όνομα. «Πρέπει να ελέγξουμε όλα τα πρόσωπα. Χρειαζόμαστε βοήθεια».



Πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν από τη δόνηση - η οποία σημειώθηκε μέσα στη νύχτα της Δευτέρας - ήταν τυλιγμένοι σε σακούλες, κουβέρτες ή μουσαμάδες, περιμένοντας συγγενείς ή φίλους να τους βρουν και να τους πάρουν από το νοσοκομείο πεδίου.

Τοποθετήθηκαν σε σκηνές ή στο πεζοδρόμιο έξω από το νοσοκομείο των 1.130 κλινών, που χτίστηκε το 2016, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές από τον σεισμό για να τους φιλοξενήσει.


Κάποιοι είχαν ετικέτες με στοιχεία αναγνώρισης, κάποιοι άλλοι όχι. Οι συγγενείς που εντοπίζουν τους αγαπημένους τους εκδίδουν πιστοποιητικό θανάτου και άδεια ταφής από τον εισαγγελέα του χώρου, και στη συνέχεια τους μεταφέρουν με τα δικά τους οχήματα.

Μια γυναίκα που δεν μπορούσε να βρει την αδελφή της φώναζε: «Θεέ μου, κοιτάξτε πώς είμαστε, θα είμαστε ευγνώμονες αν βρούμε τα πτώματα των δικών μας ανθρώπων».

Ο Ερντέμ, 36 ετών, ένας εργαζόμενος στην επείγουσα υγειονομική περίθαλψη που ήρθε από τη Σμύρνη στα δυτικά, δήλωσε ότι η έλλειψη νεκροτομείων είναι ένα πρόβλημα και ότι οι συντονιστές περιμένουν ένα φορτηγό με ψυγείο για να αποθηκεύσουν τα πτώματα.

Στα βόρεια, στο Καχραμανμάρας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τουλάχιστον άλλα 100 πτώματα συγκεντρώθηκαν στο δάπεδο ενός αθλητικού σταδίου, όπου οι κάτοικοι προσπαθούσαν να τα αναγνωρίσουν.

Μια γυναίκα έπεσε στα γόνατα κλαίγοντας με λυγμούς. Κατά μήκος του τοίχου με τα κόκκινα μαξιλαράκια και κάτω από τις σειρές των άδειων καθισμάτων των θεατών, τρία μικρότερα σώματα ήταν τυλιγμένα σε σεντόνια πάνω σε φορεία παιδικού μεγέθους.

Πάνω από 11.200 νεκροί

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό της Δευτέρας έφτασε τους 8.754. Σε συνδυασμό με τους 2.470 γνωστούς θανάτους στη Συρία, ο συνολικός επίσημος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 11.224.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι ο τελικός απολογισμός θα μπορούσε να φτάσει τους 20.000. Ένας σεισμός παρόμοιου μεγέθους στην περιοχή το 1999 σκότωσε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους.

Το Reuters μεταδίδει ότι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην επαρχία Καχραμανμάρας κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, με συνεχείς σειρήνες ασθενοφόρων στο βάθος, ο Ερντογάν είπε ότι υπήρξαν προβλήματα με τους δρόμους και τα αεροδρόμια, αλλά ότι όλα θα βελτιώνονται με την ημέρα.

Σεισμος, τουρκια, συρια, θρήνος, νεκροι

Είπε επίσης ότι οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν μόνο την επικοινωνία των αρχών και να αγνοούν τους «προβοκάτορες», καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται για την έλλειψη πόρων και την αργή ανταπόκριση των αξιωματούχων. Η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει αρκετούς ανθρώπους για τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον σεισμό.

Drone καταγράφει το μέγεθος της καταστροφής στη Συρία

Το μέγεθος της καταστροφής στην πόλη Τζιντίρες στη βόρεια Συρία έχει αποτυπωθεί σε πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Στο βίντεο, συνεργεία διάσωσης κατεβαίνουν σε σωρούς ερειπίων που κάποτε ήταν κτίρια, αναζητώντας επιζώντες.

Μια στιγμή ελπίδας αναφέρθηκε από την πόλη τη Δευτέρα, όταν διασώθηκε ένα μωρό που πιστεύεται ότι γεννήθηκε κάτω από τα ερείπια. Το κοριτσάκι βρέθηκε περισσότερες από 10 ώρες μετά τον σεισμό με τον ομφάλιο λώρο του να είναι ακόμη συνδεδεμένος με τη μητέρα του, η οποία δεν επέζησε.

Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε κοντινή πόλη, όπου ο γιατρός που το περιέθαλψε δήλωσε ότι είχε γεννηθεί περίπου τρεις ώρες πριν από τη διάσωσή του.


Συγκλονιστικό βίντεο: Έδωσαν νερό μέσα από καπάκι σε παγιδευμένο παιδί

Πλάνα έχουν δοθεί στο φως της δημοσιότητα από ένα νεαρό αγόρι στο οποίο έδωσαν νερό μέσω ενός καπακιού μπουκαλιού καθώς βρισκόταν παγιδευμένο κάτω από τα ερείπια στην Τουρκία. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος μοιράστηκε το απόσπασμα, δήλωσε ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης έσωσαν το αγόρι από τη Συρία από τα συντρίμμια στην Αντιόχεια, στη νότια Τουρκία.

Η τουρκική πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία.


Δημοσίευση σχολίου

►Το pieriaolympos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

[blogger][facebook]
Το https://www.pieriaolympos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget