Μπορούμε να τον φτιάξουμε όχι μόνο σε περιόδους νηστείας αλλά οποτεδήποτε.
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 100 γρ. σουσάμι
- 1 κουταλάκι κανέλα
- ¼ κουταλάκι γαρίφαλο
- ¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 100 γρ. θρυμματισμένα καρύδια
- 200ml ελαιόλαδο
Για το σιρόπι
- 400 γρ χυμό πορτοκάλι
- 400 γρ νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. μέλι
- 2 φλούδες από πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα το σιρόπι.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και βράζουμε για 4-5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Βγάζουμε τις φλούδες πορτοκαλιού.
Τώρα θα κάνουμε τον χαλβά.
Τώρα θα κάνουμε τον χαλβά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το σουσάμι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Ψήνουμε το σιμιγδάλι σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ σκούρο χρώμα. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τέλος το ξύσμα πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο.
Προσοχή. Να μην καούμε, γιατί πιτσιλάει!
Όταν ξεκολλάει ο χαλβάς από τα τοιχώματα σημαίνει ότι είναι έτοιμος.
Προσθέτουμε τα καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς ή σταφίδες.
Ο χαλβάς μας είναι έτοιμος και τώρα θα του δώσουμε όμορφο σχήμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα ή σε ένα ταψί και πιέζουμε (ισιώνουμε) την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Αφήνουμε να κρυώσει και το βγάζουμε από τη φόρμα.
Σερβίρεται είτε ζεστός είτε κρύος.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Δημοσίευση σχολίου
►Το pieriaolympos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.