ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
112 ΑΑΔΕ Αγγελόπουλος Αγροτικά Αδέσποτα Αθήνα Αθλητικά Αιγίνιο Αιμοδοσία Ακρίβεια Ακτινίδιο Αλβανία Άλπεις ΑμεΑ Αμερική ΑΝΑΚΕΜ Ανακοίνωση Ανατιμήσεις Ανδρουλάκης Ανέστης Μανώλας Ανήλικοι Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης Αποζημίωση Αποκαλύψεις Απόστολος Τζόβας Απόψεις Άρθρα Αρμενία Αρχαία Ελλάδα Αρχαίο Θέατρο Δίου Αρχέλαος ΑΣΕΠ Αστική Σχολή Κατερίνης Αστυνομικό δελτίο Άτρακτος Αυτοκτονία Βαγγέλης Γερολιόλιος Βαλκάνια Βελόπουλος Βέροια Βία Βιασμός Βίντεο Βιταμίνη Βόλος Βότανα Βουλή Γ.Ν. Κατερίνης Γαλλία ΓΑΣ Αρχέλαος Κατερίνης Γενοκτονία Γερμανία Γιάννης Μάζης Γιάννης Ντούμος Γιάννης Τσιμπονίδης Γιώργος Γιώργος Πιπερόπουλος Γυναίκα Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Δ.Π.Ε. Πιερίας Δ.ΥΠ.Α ΔΕΗ Δελτίο Τύπου ΔΕΥΑΚ Δήμος Πρότυπο Δημόσιο Δημοτικές εκλογές Δημοτικό Ωδείο Διαβήτης Διασκέδαση Διασωστική ομάδα Διατροφή Διαφθορά Διάφορα Διεύθυνση Δασών Πιερίας Δικαιοσύνη Δικαιώματα Δίον Δίον-Ολυμπος ΔΟΕ ΔΥΠΑ Ε.Ε.Σ. Κατερίνης Ε.Ε.Σταυρός Ε.Π.Μ. Έγκλημα ΕΕ Εθελοντές Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας Εθνικά Εθνική Αντίσταση ΕΚΑΒ Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκκλησία Εκλογές Εκπαίδευση ΕΛ.ΑΣ. ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ελαιόλαδο Ελατοχώρι ΕΛΓΑ Εληνική Ολυμπιακή Επιτροπή Ελλάδα Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ελληνοτουρκικά ΕΜΑΚ ΕΜΥ Ενέργεια Ενοίκια Ενωση Ξενοδόχων Πιερίας Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας Ενωση Ποντίων Κατερίνης Ένωση Ποντίων Πιερίας Εξαφάνιση ΕΟΔΥ ΕΟΕ ΕΟΠΥΥ ΕΟΣ Κατερίνης ΕΟΤ ΕΟΦ Επίδομα θέρμανσης Επιθεώρηση Εργασίας Επικαιρότητα Επιλογές Επιμελητήριο Πιερίας Επιστήμη Εργασία ΕΣΚ ΕΣΠΑ Εστία Πιερίδων Μουσών Εσωτερική ασφάλεια Εύα Καιλή Ευρωκοινοβούλιο Ευρώπη Ευχές ΕΦΕΤ ΈΦΕΤ ΕΦΚΑ Ζήσης Ζάνας Ημικρανία ΗΠΑ Ηράκλειο Θέατρο Θεραπεία Θεσσαλία Θεσσαλονίκη Θεωρίες σωνομοσίας Θρόμβωση Ι.Μ.Κίτρους Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Ιστορία Κ.Ο.Κ Καιρός Καλλιθέα ΚΑΠΗ Καπνικός σταθμός Καρίτσα Καρκίνος Καταγγελίες Κατασκήνωση Κατάσχεση Καταφύγια Κατερίνη ΚΕΔΕ ΚΕΠ ΚΗΦΗ Κίνα Κινηματογράφος ΚΚΕ Κλοπή Κοζάνη Κοινωνία Κολινδρός Κομισιόν Κονταριώτισσα Κορινός Κόσμος Κρήτη Κτηματολόγιο Κύπρος Κώστας Κουκοδήμος Λεπτοκαρυά Λιτόχωρο Μακρόν Μακρύγιαλλος Μανώλης Κοττάκης Μαρούσι Μεθώνη Μελισσοκομία ΜέΡΑ25 Μέριμνα Παιδιού Μέση Ανατολή Μεταλλαγμένα τρόφιμα Μετάλλια Μητσοτάκης ΜΜΕ Μουσική Μύκονος Ν.Ο.Κατερίνης Ν.Πόροι ΝΑΤΟ ΝΔ ΝΟΚΑΤ Νοσηλευτές ΟΑΕΔ ΟΕΕ Οικονομία Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ΟΚΑΝΑ Ολυμπιακή Ακτή Ολυμπιακή Επιτροπή Ολυμπιακοί Αγώνες Ολύμπιοι Κατερίνης Ολυμπος Ομορφιά ΟΠΠΑΠ Ορνιθολογία ΟΡΦΕΟ Οτι Να 'Ναι Ουγγαρία Ουκρανία Π.Ε.Πιερίας Π.Κ.Μ Παιδεία Παιδί Παραλία Παραπολιτικά Πάρκο ΠΑΣΟΚ Πάσχα Πάτρα Πεδίο Βολής Περιβάλλον Περίεργα Περικλής Χατζηγιάννης Πετρέλαιο Πέτρος Κιάφας Πήλιο Πηνειός Πιερία Πιέρια Πιερίδες Μούσες Πλαταμώνας Πλειστηριασμός Πλημμύρες Ποδηλατοδρομία Πολάκης Πολιτική Πολιτισμός Πολωνία ΠΟΤΑΠ ΠΟΥ Πρόληψη Προορισμοί Πρόσκληση Προσλήψεις Πρόστιμο Πύδνα-Κολινδρός ΡΑΕ Ράχη Ρεπορτάζ Ρόδος Ρουμανία Ρωσία Σάββας Χιονίδης Σάκης Γκούνας Σαντορίνη Σβορώνος Σερβία Σήραγγα Κατερίνης (Σήραγγα Τ4) ΣΟΝΕ Σοφία Μαυρίδου Σπύρος Κουλκουδίνας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Συγχαρητήρια Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας Συναυλία Σύνέδριο Συνταγές Συντάξεις Τ.ΟΜ.Υ Ταγίπ Ερντογάν ΤΑΙΠΕΔ Ταξίδι Τέμπη Τεχνητή Νοημοσύνη Τεχνιτή νοημοσύνη Τεχνολογία Τοπικά Τοπική Αυτοδιοίκηση Τουρισμός Τουρκία Τροφές Τρόφιμα Τσίπρας Υγεία ΥΠΑΑΤ Υπέρταση Φεστιβάλ Φεστιβάλ Ολύμπου Φόροι Φώντας Μπαραλιάκος Χαλκιδική Χιμάρα Χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου Χορωδία Χρηματιστήριο Χρήστος Γκουγκουρέλας Ψυχαγωγία Ψυχολογία Ωδικά πτηνά Camping Erasmus Home Latest Life Style Media Nammos NASA Poutin Survivor Texas Tips Trump Zelensky

Δηλητηρίαση από ρύζι: Αυτά είναι τα τέσσερα συμπτώματα

 

Το ρύζι βρίσκεται σε κάθε σπίτι, ωστόσο γνωρίζατε πώς ενέχει δυνητικούς σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας, αν δεν το ζεστάνουμε καλά;

Σε αντίθεση με πολλά άλλα τρόφιμα, το μαγειρεμένο ρύζι δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν επιβλαβή βακτήρια, εάν δεν αποθηκευτεί και δεν ξαναζεσταθεί σωστά.

Ποιος είναι ο κύριος κίνδυνος από το ξαναζέσταμα του ρυζιού;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η τροφική δηλητηρίαση από το Bacillus cereus, ένα ανθεκτικό στη θερμότητα βακτήριο.

Αυτός ο μικροοργανισμός βρίσκεται συνήθως στο έδαφος και μπορεί να μολύνει το εξαρχής ρύζι πριν καν το μαγειρέψετε. Αν και το μαγείρεμα σκοτώνει τα ενεργά βακτήρια, δεν καταστρέφει πάντα τα σπόρια τους.

Εάν το μαγειρεμένο ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ καιρό, αυτά τα σπόρια μπορούν να βλαστήσουν, να πολλαπλασιαστούν και να παράγουν τοξίνες, τις οποίες επαναθέρμανση δεν μπορεί να απομακρύνει.

Η κατανάλωση αυτού του ρυζιού (με τις τοξίνες που έχουν παραχθεί από τα σπόρια) μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία τροφική δηλητηρίαση.

Πώς προκαλεί ασθένεια το βακτήριο Bacillus Cereus;

Το Bacillus cereus παράγει τοξίνες που προκαλούν εμετό και διάρροια μέσα σε λίγες ώρες.

Όταν το ρύζι παραμένει σε μη ασφαλείς θερμοκρασίες (μεταξύ 5°C και 60°C), τα σπόρια ενεργοποιούνται και απελευθερώνουν τοξίνες. Επειδή αυτές οι τοξίνες είναι σταθερές στη θερμότητα, η επαναθέρμανση δεν καθιστά το ρύζι ασφαλές για κατανάλωση.

Τα τυπικά συμπτώματα είναι:

  • Ναυτία και έμετος (εντός 1-5 ωρών από την κατανάλωση)
  • Κοιλιακές κράμπες
  • Διάρροια (εντός 6-15 ωρών από την κατανάλωση)
  • Ήπιος πυρετός σε ορισμένες περιπτώσεις

Οι περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν εντός 24 ωρών, αλλά η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να είναι επικίνδυνη για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς πρέπει να αποθηκεύεται με ασφάλεια το ρύζι που περισσεύει;

Το ρύζι πρέπει να ψύχεται γρήγορα, ιδανικά εντός 1 ώρας από το μαγείρεμα. Η σωστή αποθήκευση εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των σπόρων και την παραγωγή τοξινών.

Οι ειδικοί συνιστούν:

  • Άπλωμα του ρυζιού σε λεπτή στρώση σε ένα δίσκο για να κρυώσει πιο γρήγορα
  • Μεταφορά σε αεροστεγή δοχεία πριν από την ψύξη
  • Διατήρηση του ρυζιού κάτω από 5°C (θερμοκρασία ψυγείου)
  • Κατανάλωση εντός 1 ημέρας για μεγαλύτερη ασφάλεια

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να ξαναζεστάνετε το ρύζι;

Ξαναζεστάνετε καλά το ρύζι μέχρι να αχνίσει και να είναι καυτό.

Αν και το ξαναζέσταμα δεν θα καταστρέψει τις τοξίνες (εάν υπάρχουν ήδη), μπορεί να σκοτώσει τα ενεργά βακτήρια εφόσον το ρύζι αποθηκεύτηκε σωστά. Το ρύζι πρέπει να ξαναζεσταθεί μόνο μία φορά και μετά να απορριφθεί εάν δεν καταναλωθεί αμέσως.

Ασφαλείς μέθοδοι ξαναζεστάματος ρυζιού:

  • Φούρνος μικροκυμάτων: Σκεπάστε και ανακατέψτε στο μέσον του ζεστάματος για ομοιόμορφη θέρμανση
  • Εστίες κουζίνας: Προσθέστε λίγο νερό και ζεστάνετε μέχρι να αχνίσει
  • Φούρνος: Ξαναζεστάνετε σε υψηλή θερμοκρασία σε ένα σκεπασμένο σκεύος

Γίνεται να αποτραπεί πλήρως η τροφική δηλητηρίαση που σχετίζεται με το ρύζι;

Ναι: συνδυάζοντας ασφαλείς πρακτικές μαγειρέματος, αποθήκευσης και ξαναζεστάματος.

Το κλειδί είναι ο περιορισμός του χρόνου που το ρύζι παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου μετά το αρχικό του μαγείρεμα. Η τήρηση αυτών των κανόνων μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών:

  • Μαγειρέψτε μόνο την ποσότητα ρυζιού που χρειάζεστε
  • Βάλτε το στο ψυγείο αμέσως μόλις φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμα
  • Ξαναζεστάνετε μόνο μία φορά, μέχρι να είναι καυτό
  • Πετάξτε τυχόν υπολείμματα που έχουν διατηρηθεί για περισσότερο από μία ημέρα

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί το ρύζι είναι πιο επικίνδυνο από άλλα υπολείμματα;

Το ρύζι συχνά περιέχει σπόρια του βακτηρίου Bacillus cereus, τα οποία επιβιώνουν από το μαγείρεμα και αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό καθιστά το ρύζι μια πιο κοινή πηγή τροφικής δηλητηρίασης σε σύγκριση με πολλές άλλες αμυλούχες τροφές.

Μπορεί η κατάψυξη του ρυζιού να το κάνει ασφαλέστερο;

Ναι. Η κατάψυξη σταματά την ανάπτυξη βακτηρίων και διατηρεί το ρύζι ασφαλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πάντα να το ξαναζεσταίνετε μέχρι να αχνίσει.

Είναι ασφαλές να φάω κρύο ρύζι που έχει περισσέψει;

Μπορεί να είναι, εάν έχει κρυώσει σωστά και αποθηκευτεί στο ψυγείο. Ωστόσο, πρέπει να καταναλωθεί εντός μιας ημέρας, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.

Ενέχουν και άλλα δημητριακά τον ίδιο κίνδυνο με το ρύζι;

Ναι, αλλά ο κίνδυνος είναι υψηλότερος με το ρύζι λόγω της σύνθεσης αμύλου του, η οποία υποστηρίζει την ευκολότερη ανάπτυξη βακτηρίων.

Τι πρέπει να κάνω εάν υποψιάζομαι τροφική δηλητηρίαση από ρύζι;

Οι περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν εντός μιας ημέρας, αλλά πίνετε υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή παρατεταμένα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pieriaolympos.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

[blogger][facebook]

Author Name

Pieria Olympos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.