Αν και η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με τα έκτακτα μέτρα για τη νέα μεταναστευτική κρίση, ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία (177 ναι), η υποδοχή αυτής της «νίκης» από την κυβέρνηση ήταν μάλλον χλιαρή.
Στην πραγματικότητα, αν δεν υπήρχε η… αντινομία του ΠΑΣΟΚ, να υποστηρίξει ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική, αλλά τελικά να ψηφίσει «παρών», γεγονός που έδωσε στην κυβέρνηση την ευκαιρία να επιτεθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αίσθηση που υπήρχε στην πλευρά της συμπολίτευσης ήταν αυτή της… συγκρατημένης αμηχανίας.
Διόλου περίεργο, καθώς εδώ και τρεις μέρες η κυβέρνηση δέχεται πυρά σχεδόν πανταχόθεν:
· Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα, καθώς οι χώρες προέλευσης των μεταναστών δεν τους δέχονται πίσω, ενώ η αποστολή πολεμικών πλοίων στα νότια της Κρήτης είναι χαμένος κόπος.
· Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατακεραύνωσε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι στηρίζει την όλη νομική επιχειρηματολογία της στο άρθρο του ΕΣΔΑ περί κατάστασης πολιορκίας και «άστραψε και βρόντησε» στις αμήχανες προσπάθειες κυβερνητικών να πουν ότι «δεν είναι αυτό που νομίζετε».
· Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε τη Βουλή να καταψηφίσει την τροπολογία, λέγοντας ότι παραβιάζει… ό,τι μπορεί να παραβιαστεί σε μια τέτοια περίπτωση.
· Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, τα έβαλε με την ΕΕ και με τον τρόπο που διαχειρίζεται το μεταναστευτικό, αφήνοντας και μια… ταβανόπροκα για στελέχη και του κόμματός του («γνωρίζετε την άποψή μου γι’ αυτόν τον κοιμώμενο γίγαντα που λέγεται ΕΕ, κοιμάται και σε αυτό το θέμα, εδώ και πολλά χρόνια. Όταν το λέγαμε κάποιοι αυτό μας έλεγαν αντιευρωπαίους»).
· Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για αντισυνταγματικό νομοθέτημα, για διολίσθηση προς τον αυταρχισμό και προσωπικά τον υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη, για ρατσιστικό λόγο (επανέλαβε ουκ ολίγες φορές τον όρο «λαθρομετανάστης», τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ως ρατσιστικό ο Άρειος Πάγος).
· Ο γνωστός για τη δράση του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Χριστόπουλος, έγραψε στο Facebook ότι «η Σύμβαση της Γενεύης το 1951 δεν έγινε για να μπορεί ο κόσμος να δραπετεύει από τη Σοβιετική Ένωση. Έγινε για να μπορεί να βρίσκει καταφύγιο από κράτη που κυβερνούσαν Πλεύρηδες. Αν δεν υπήρχαν Πλεύρηδες δεν θα χρειαζόταν Συνθήκες Γενεύης».
· Η Ελληνική Λύση, η οποία υπερψήφισε, κάλεσε διά του προέδρου της, Κυριάκου Βελόπουλου, την κυβέρνηση να παραδεχθεί ότι… αντέγραψε τις θέσεις της για το μεταναστευτικό.
Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι η αίσθηση και ο προβληματισμός ότι τα μέτρα αυτά, αλλά και οι απειλές για… αλλαγή του μενού στα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών, δεν πρόκειται να αποτρέψουν χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους από το να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από τα παράλια της Λιβύης προς την Κρήτη, καθώς για τους περισσότερους από αυτούς το ενδεχόμενο αυτό είναι καλύτερο από τη μοίρα που τους περιμένει στις χώρες τους. Στην πραγματικότητα, λένε κάποιες κομματικές πηγές, η κυβέρνηση μοιάζει να αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο με αμφίβολα αποτελέσματα.
Βέβαια, υπογραμμίζεται ότι η στρατηγική αυτή ενδεχομένως να έχει κάποιο γκελ σε πιο συντηρητικά κοινά που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν απομακρυνθεί από τη ΝΔ και θα μπορούσαν, βλέποντας την επίδειξη πυγμής από την κυβέρνηση, να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Ωστόσο, με τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ να λειτουργούν ως… σταλεγάκηδες και να διεκδικούν την «πατρότητα» των μέτρων, είναι αμφίβολο πόσος κόσμος από αυτόν που έχει αποστασιοποιηθεί θα έχει διάθεση να επιστρέψει στο κυβερνών κόμμα.
Εν πάση περιπτώσει, πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται:
· Στο αν η ψήφιση των μέτρων θα λειτουργήσει ανασχετικά στις μεταναστευτικές ροές.
· Στο επικείμενο ταξίδι του ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου θα συναντηθεί με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της χώρας.
· Και στη νέα προσπάθεια της ΕΕ να βρει τρόπο επικοινωνίας και συνεννόησης με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ και την κυβέρνηση (εντός ή εκτός εισαγωγικών) της ανατολικής Λιβύης.
Δημοσίευση σχολίου
►Το pieriaolympos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.