Δεν αποκλείει την αποστολή στρατού στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Keir Starmer
(upd10) Μετά το σοκ στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου όπου κατέστη σαφές πως ΗΠΑ και Ρωσία – και όχι η Ευρώπη - θα είναι αυτοί που θα διαπραγματευτούν για το τέλος της ουκρανικής κρίσης, πανικός έχει σημάνει στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την τεράστια, αν όχι ταπεινωτική αυτή γεωπολιτική και διπλωματική ήττα.
Οι Ευρωπαίοι τρέμουν το σενάριο εκείνο που θέλει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να … ξαναμοιράσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής όπως είχε συμβεί στη Γιάλτα το 1945, χωρίς αυτοί να έχουν λόγο και ρόλο.
Το κατέστησε σαφές το περασμένο Σάββατο 15/2 ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Keith Kellogg, όταν είπε πως η Ευρώπη δεν θα έχει θέση στο τραπέζι για τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το ουκρανικό,
παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον ζήτησε από τους Ευρωπαίους να
απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων για το πώς θα μπορούσαν να συμβάλλουν
στις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Ήταν κυρίως όμως η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, J. D.Vance που έκανε τη γαλλική Le Monde να υποστηρίξει πως ο Vance κήρυξε ιδεολογικό πόλεμο στην Ευρώπη.
Υπό τις καταιγιστικές αυτές εξελίξεις όπου οι Ευρωπαίοι βιώνουν μια άνευ προηγουμένου στρατηγική απομόνωση, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron έχει συγκαλέσει για σήμερα 17/2 μια μίνι, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής σε μια απέλπιδα προσπάθεια η Ευρώπη να διαμορφώσει μια ενιαία πολιτική για το πώς θα κινηθεί απέναντι σε ΗΠΑ και Ρωσία έτσι ώστε να εξασφαλίσει μια θέση στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία.
Στη Σύνοδο το παρών θα δώσουν Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Δανία, η οποία θα εκπροσωπεί της χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας ενώ παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Antonio Costa, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, καθώς επίσης και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mark Rutte.
FT: Τρέχουν να προλάβουν οι Ευρωπαίοι
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αιφνιδιασμένη προσπαθεί να απαντήσει γρήγορα στις προετοιμασίες των ΗΠΑ και της Ρωσίας για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία επισημαίνουν οι Financial Times.
«Είναι τρελό πόσο γρήγορα γίνονται όλα», αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο Δυτικό αξιωματούχο.
«Το μόνο που πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να δώσει στην Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερα, ώστε να μπορεί να πει «όχι» πιο αποφασιστικά στις διατάξεις που της επιβάλλονται.
Φυσικά, καταλαβαίνουμε ότι οι Αμερικανοί έχουν τα δικά τους προβλήματα με τους Ρώσους, δεν μας αφορά όταν πρόκειται για διμερείς σχέσεις…, αλλά η παρουσία της Ουκρανίας και της Ευρώπης είναι απαραίτητη εάν διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία και την Ευρώπη» επισήμανε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες «προετοιμάζονται για μια δυνητικά αποφασιστική εβδομάδα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Antonio Costa (EE): Πρέπει να είμαστε παρόντες στη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και για να καταρτιστεί η «μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας» στην Ευρώπη, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Antonio Costa μιλώντας στους Financial Times.
«Eάν ο πρόεδρος Trump θέλει οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την ασφάλειά τους, τότε φυσικά οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι παράγοντας- κλειδί στον σχεδιασμό της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας», είπε ο Costa υποστηρίζοντας πως το θέμα «δεν είναι μόνο η Ουκρανία».
«Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας πρέπει να πάρουν υπόψη ότι η Ρωσία είναι παγκόσμια απειλή, όχι μόνο απειλή για την Ουκρανία» είπε ο Costa.
Keir Starmer (Πρωθυπουργός Βρετανίας): Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία εάν χρειαστεί
Η Βρετανία είναι έτοιμη να στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία εάν χρειαστεί για να διασφαλίσει την Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer σε άρθρο για την εφημερίδα Telegraph.
«Η Βρετανία είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην επιτάχυνση των εργασιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Αυτό περιλαμβάνει τη συνεχή υποστήριξη για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες η Βρετανία έχει ήδη δεσμεύσει 3 δισεκατομμύρια στερλίνες ετησίως έως τουλάχιστον το 2030.
Αλλά σημαίνει επίσης ότι είναι έτοιμο και πρόθυμο να συμβάλει στην παροχή εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας, αναπτύσσοντας τα στρατεύματά μας στη χώρα εάν χρειαστεί.
Ο πρωθυπουργός Keir Starmer σημείωσε ότι αισθάνεται «πολύ βαθιά» την ευθύνη που συνδέεται με τη δυνατότητα να τεθούν σε κίνδυνο τα βρετανικά στρατεύματα, αλλά ότι η βοήθεια του Κιέβου, υποστήριξε, θα διασφάλιζε την ασφάλεια της ηπείρου και της ίδιας της Βρετανίας.
Ο Keir Starmer κάλεσε την Ευρώπη να εντείνει το παιχνίδι ασφάλειας αυξάνοντας τις δαπάνες και αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο ρόλο στο ΝΑΤΟ.
«Μιλάμε για αυτό εδώ και πολύ καιρό - και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δίκιο που απαιτεί να το κάνουμε αυτό», είπε ο πρωθυπουργός.
Σημειώνεται πως το Σάββατο 16/2, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είχε ζητήσει τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού», εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην στηρίξουν πλέον την ήπειρο.
Τι θα συζητήσουν στο Παρίσι
Τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην έκτακτη σύνοδο στο Παρίσι θα είναι πέρα από την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα, το πώς μπορούν να προσφέρουν στην Ουκρανία αξιόπιστες αμυντικές δυνατότητες - με το σχέδιο αυτόματης ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από τη Ρωσία να είναι στο τραπέζι.
«Πιστεύουμε ότι, ως συνέπεια της επιτάχυνσης στο ουκρανικό, αλλά και ως συνέπεια όσων λένε στελέχη της αμερικανικής ηγεσίας, υπάρχει ανάγκη οι Ευρωπαίοι να κάνουμε περισσότερα, καλύτερα και με συνεκτικό τρόπο για τη συλλογική μας ασφάλεια» ανέφερε σύμβουλος του προέδρου Emmanuel Macron.
Παρέμβαση Szijjarto (Ουγγαρίας) Στο Παρίσι θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν την ειρηνική επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία
Οι δυνάμεις που δεν επιθυμούν την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία ενώνονται στην Ευρώπη υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στην Ευρώπη τώρα τα κόμματα που δεν θέλουν την ειρήνη ενώνουν τις δυνάμεις τους.
Στην Ευρώπη, οι υποστηρικτές του πολέμου ενώνουν τις δυνάμεις τους» είπε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας πως οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού θέλουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσουν την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Το «κόμμα του πολέμου» αποφασίζει για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Ανάμεσα στα σενάρια κλιμάκωσης που θα κληθούν να εξετάσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, αναφέρει το Associated Press.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Βρετανία και η Γαλλία βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» αυτής της προσπάθειας, ενώ η εκλογική νίκη του Donald Trump στις 5 Νοεμβρίου φαίνεται πως ενίσχυσε τις ευρωπαϊκές συζητήσεις σχετικά με ενδεχόμενη παρέμβαση.
Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Δανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πραγματοποίησαν συνάντηση στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο, όπου φέρεται να συζητήθηκε το ενδεχόμενο ανάπτυξης δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.
Βέβαια, στη συνέχεια, ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Hanno Pevkur, δήλωσε στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου ότι «βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο» αυτών των συνομιλιών.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, επανέλαβε το 2024 ότι δεν αποκλείεται η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο πλαίσιο της πολιτικής «να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε τη νίκη της Ρωσίας σε αυτόν τον πόλεμο».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, τον Ιανουάριο τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να στείλουν 200.000 στρατιώτες στη χώρα του, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο ελάχιστος αριθμός, διαφορετικά δεν έχει νόημα».
Αιτήματα για σοβαρή εξέταση μιας τέτοιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής παρέμβασης έχουν διατυπωθεί από αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Kaja Kallas, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Radoslaw Sikorski, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis, και η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Elina Valtonen.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των The Times στις αρχές Φεβρουαρίου, παρά την επιθετική ρητορική τους απέναντι στη Ρωσία, οι Βαλτικές Χώρες και η Πολωνία εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς την κλιμάκωση, λόγω των κινδύνων που θα μπορούσαν να τις αφήσουν εκτεθειμένες.
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται και εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στο Παρίσιένα σημαντικό νέο πακέτο για να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και να υποστηρίξουν το Κίεβο, καθώς ο πρόεδρος Donald Trump πιέζει για γρήγορο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία - πριν το Πάσχα.
Τα σχέδια για τις αμυντικές δαπάνες δεν θα ανακοινωθούν παρά μόνο μετά τις γερμανικές εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση αντιπαράθεσης πριν από την ψηφοφορία, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τα σχέδια.
Η Ουγγαρία έτοιμη να θέσει veto στους πολεμοχαρείς συμμάχους της ΕΕ
Αντίθετα, η Ουγγαρία έχει εκφράσει έντονη αντίθεση σε μια τέτοια παρέμβαση, με τον υπουργό Εξωτερικών της, Peter Szijjarto, να δηλώνει στις 15 Φεβρουαρίου ότι, ενόψει μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, «η φιλοπόλεμη, φιλελεύθερη ευρωπαϊκή ελίτ θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την επίτευξη αυτής της ειρηνευτικής συμφωνίας».
Έντονες είναι οι ανησυχίες ότι οι περιορισμένες χερσαίες στρατιωτικές δυνατότητες των ευρωπαϊκών κρατών καθιστούν μια τέτοια επέμβαση μη βιώσιμη χωρίς την αμερικανική υποστήριξη.
Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε στους The Times ότι η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν απαραίτητη, καθώς «έχουν δυνατότητες που λείπουν από ολόκληρη την Ευρώπη», συμπεριλαμβανομένης της «ικανότητας μαζικής αντεπίθεσης, αν χρειαστεί».
Στρατοί... για κλάματα
Από την πλευρά του, ο απόστρατος υποστράτηγος του αμερικανικού στρατού και πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, H. R. McMaster, στις 7 Φεβρουαρίου σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκοί στρατοί δεν διαθέτουν την απαραίτητη δυναμική για διατήρηση επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας.
Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη Βρετανία, σχολίασε: «Δείτε τον βρετανικό στρατό αυτή τη στιγμή.
Ειλικρινά, μου έρχεται σχεδόν να κλάψω».
Η νέα κυβέρνηση του Donald Trump θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να υποστηρίξει τους πιο «πολεμοχαρείς» συμμάχους της στην Ευρώπη στην προσπάθειά τους για στρατιωτική κλιμάκωση.
«Πρέπει να απαντήσουμε στον Trump»
«Είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρόεδρος Macron κάλεσε τους ηγέτες μας στο Παρίσι», τόνισε ο Πολωνός ΥΠΕΞ Sikorski, προσθέτοντας ότι αναμένει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητήσουν «με πολύ σοβαρό τρόπο» τις προκλήσεις που θέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.
«Ο Πρόεδρος Trump έχει μια μέθοδο λειτουργίας την οποία οι Ρώσοι αποκαλούν razvedka boyem - αναγνώριση του αντιπάλου μέσω της δύναμης: Σπρώχνεις και βλέπεις τι συμβαίνει... και μετά αλλάζεις θέση...
Και πρέπει να απαντήσουμε», είπε ο Πολωνός υπουργός.
Ρωσία: Η Ευρώπη αλλάζει ραγδαία, η δημοκρατία είναι τώρα διακοσμητική
H Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών, βρίσκονται αντιμέτωπα με ραγδαίες αλλαγές, όπως κατέδειξε η πρόσφατη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, τόνισε ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Vyacheslav Volodin, μέσω του λογαριασμού του στο Telegram.
«Αναλύοντας όσα συμβαίνουν στο Μόναχο, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα: η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα διεθνή της όργανα, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών, αναμένουν σοβαρές αλλαγές», έγραψε ο πολιτικός, προσθέτοντας ότι «αυτές δεν θα έρθουν εύκολα, θα είναι επίπονες».
Ο Volodin επισήμανε ότι στη διάσκεψη, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, J.D. Vance, διατύπωσε μια αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης στις ευρωπαϊκές χώρες.
«Όμως, δεν έτυχε υποστήριξης.
Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη δεν ήταν έτοιμοι να ακούσουν την αλήθεια για τον εαυτό τους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας.
Ο Volodin αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση των δημοκρατικών θεσμών στην ΕΕ, σημειώνοντας: «Οι δημοκρατικές διαδικασίες σε πολλές χώρες της ΕΕ έχουν καταστεί διακοσμητικού χαρακτήρα. Στις πανευρωπαϊκές δομές έχουν από καιρό ξεχαστεί και αγνοούνται».
«Για τον λόγο αυτό,δεν θα είναι εύκολο για τις υγιείς δυνάμεις που επιδιώκουν την ανανέωση της εξουσίας να επικρατήσουν. Θα βρεθούν αντιμέτωπες με κάθε είδους εμπόδια που δεν θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν την εκλογική διαδικασία.
Όπως συνέβη στη Ρουμανία κατά την προεδρική εκστρατεία. Ή στη Γαλλία και τη Γερμανία, όταν ανεπιθύμητα πολιτικά κόμματα επικράτησαν. Όμως, οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες», κατέληξε ο Volodin στην ανάλυσή του για τη Διάσκεψη του Μονάχου.
Θα επιτρέψω στην Ευρώπη να αγοράσει αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία δήλωσε ο Trump
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράσουν όπλα και άλλα προϊόντα του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος ώστε να τα παραδώσουν στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump... Ναι, θα το κάνω, τόνισε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, οι Financial Times, επικαλούμενοι υψηλόβαθμο Ουκρανό πολιτικό, έγραψαν ότι ο Trump και ο Putin θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να σταματήσουν την ουκρανική σύγκρουση μέχρι το Πάσχα στις 20 Απριλίου 2025 ή στις 9 Μαΐου.
www.bankingnews.gr
Ήταν κυρίως όμως η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, J. D.Vance που έκανε τη γαλλική Le Monde να υποστηρίξει πως ο Vance κήρυξε ιδεολογικό πόλεμο στην Ευρώπη.
Υπό τις καταιγιστικές αυτές εξελίξεις όπου οι Ευρωπαίοι βιώνουν μια άνευ προηγουμένου στρατηγική απομόνωση, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron έχει συγκαλέσει για σήμερα 17/2 μια μίνι, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής σε μια απέλπιδα προσπάθεια η Ευρώπη να διαμορφώσει μια ενιαία πολιτική για το πώς θα κινηθεί απέναντι σε ΗΠΑ και Ρωσία έτσι ώστε να εξασφαλίσει μια θέση στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία.
Στη Σύνοδο το παρών θα δώσουν Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Δανία, η οποία θα εκπροσωπεί της χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας ενώ παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Antonio Costa, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, καθώς επίσης και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mark Rutte.
FT: Τρέχουν να προλάβουν οι Ευρωπαίοι
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αιφνιδιασμένη προσπαθεί να απαντήσει γρήγορα στις προετοιμασίες των ΗΠΑ και της Ρωσίας για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία επισημαίνουν οι Financial Times.
«Είναι τρελό πόσο γρήγορα γίνονται όλα», αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο Δυτικό αξιωματούχο.
«Το μόνο που πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να δώσει στην Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερα, ώστε να μπορεί να πει «όχι» πιο αποφασιστικά στις διατάξεις που της επιβάλλονται.
Φυσικά, καταλαβαίνουμε ότι οι Αμερικανοί έχουν τα δικά τους προβλήματα με τους Ρώσους, δεν μας αφορά όταν πρόκειται για διμερείς σχέσεις…, αλλά η παρουσία της Ουκρανίας και της Ευρώπης είναι απαραίτητη εάν διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία και την Ευρώπη» επισήμανε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες «προετοιμάζονται για μια δυνητικά αποφασιστική εβδομάδα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Antonio Costa (EE): Πρέπει να είμαστε παρόντες στη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και για να καταρτιστεί η «μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας» στην Ευρώπη, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Antonio Costa μιλώντας στους Financial Times.
«Eάν ο πρόεδρος Trump θέλει οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την ασφάλειά τους, τότε φυσικά οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι παράγοντας- κλειδί στον σχεδιασμό της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας», είπε ο Costa υποστηρίζοντας πως το θέμα «δεν είναι μόνο η Ουκρανία».
«Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας πρέπει να πάρουν υπόψη ότι η Ρωσία είναι παγκόσμια απειλή, όχι μόνο απειλή για την Ουκρανία» είπε ο Costa.
Keir Starmer (Πρωθυπουργός Βρετανίας): Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία εάν χρειαστεί
Η Βρετανία είναι έτοιμη να στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία εάν χρειαστεί για να διασφαλίσει την Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer σε άρθρο για την εφημερίδα Telegraph.
«Η Βρετανία είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην επιτάχυνση των εργασιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Αυτό περιλαμβάνει τη συνεχή υποστήριξη για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες η Βρετανία έχει ήδη δεσμεύσει 3 δισεκατομμύρια στερλίνες ετησίως έως τουλάχιστον το 2030.
Αλλά σημαίνει επίσης ότι είναι έτοιμο και πρόθυμο να συμβάλει στην παροχή εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας, αναπτύσσοντας τα στρατεύματά μας στη χώρα εάν χρειαστεί.
Ο πρωθυπουργός Keir Starmer σημείωσε ότι αισθάνεται «πολύ βαθιά» την ευθύνη που συνδέεται με τη δυνατότητα να τεθούν σε κίνδυνο τα βρετανικά στρατεύματα, αλλά ότι η βοήθεια του Κιέβου, υποστήριξε, θα διασφάλιζε την ασφάλεια της ηπείρου και της ίδιας της Βρετανίας.
Ο Keir Starmer κάλεσε την Ευρώπη να εντείνει το παιχνίδι ασφάλειας αυξάνοντας τις δαπάνες και αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο ρόλο στο ΝΑΤΟ.
«Μιλάμε για αυτό εδώ και πολύ καιρό - και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δίκιο που απαιτεί να το κάνουμε αυτό», είπε ο πρωθυπουργός.
Σημειώνεται πως το Σάββατο 16/2, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είχε ζητήσει τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού», εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην στηρίξουν πλέον την ήπειρο.
Τι θα συζητήσουν στο Παρίσι
Τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην έκτακτη σύνοδο στο Παρίσι θα είναι πέρα από την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα, το πώς μπορούν να προσφέρουν στην Ουκρανία αξιόπιστες αμυντικές δυνατότητες - με το σχέδιο αυτόματης ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από τη Ρωσία να είναι στο τραπέζι.
«Πιστεύουμε ότι, ως συνέπεια της επιτάχυνσης στο ουκρανικό, αλλά και ως συνέπεια όσων λένε στελέχη της αμερικανικής ηγεσίας, υπάρχει ανάγκη οι Ευρωπαίοι να κάνουμε περισσότερα, καλύτερα και με συνεκτικό τρόπο για τη συλλογική μας ασφάλεια» ανέφερε σύμβουλος του προέδρου Emmanuel Macron.
Παρέμβαση Szijjarto (Ουγγαρίας) Στο Παρίσι θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν την ειρηνική επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία
Οι δυνάμεις που δεν επιθυμούν την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία ενώνονται στην Ευρώπη υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στην Ευρώπη τώρα τα κόμματα που δεν θέλουν την ειρήνη ενώνουν τις δυνάμεις τους.
Στην Ευρώπη, οι υποστηρικτές του πολέμου ενώνουν τις δυνάμεις τους» είπε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας πως οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού θέλουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσουν την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Το «κόμμα του πολέμου» αποφασίζει για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Ανάμεσα στα σενάρια κλιμάκωσης που θα κληθούν να εξετάσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, αναφέρει το Associated Press.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Βρετανία και η Γαλλία βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» αυτής της προσπάθειας, ενώ η εκλογική νίκη του Donald Trump στις 5 Νοεμβρίου φαίνεται πως ενίσχυσε τις ευρωπαϊκές συζητήσεις σχετικά με ενδεχόμενη παρέμβαση.
Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Δανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πραγματοποίησαν συνάντηση στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο, όπου φέρεται να συζητήθηκε το ενδεχόμενο ανάπτυξης δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.
Βέβαια, στη συνέχεια, ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Hanno Pevkur, δήλωσε στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου ότι «βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο» αυτών των συνομιλιών.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, επανέλαβε το 2024 ότι δεν αποκλείεται η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο πλαίσιο της πολιτικής «να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε τη νίκη της Ρωσίας σε αυτόν τον πόλεμο».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, τον Ιανουάριο τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να στείλουν 200.000 στρατιώτες στη χώρα του, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο ελάχιστος αριθμός, διαφορετικά δεν έχει νόημα».
Αιτήματα για σοβαρή εξέταση μιας τέτοιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής παρέμβασης έχουν διατυπωθεί από αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Kaja Kallas, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Radoslaw Sikorski, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis, και η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Elina Valtonen.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των The Times στις αρχές Φεβρουαρίου, παρά την επιθετική ρητορική τους απέναντι στη Ρωσία, οι Βαλτικές Χώρες και η Πολωνία εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς την κλιμάκωση, λόγω των κινδύνων που θα μπορούσαν να τις αφήσουν εκτεθειμένες.
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται και εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στο Παρίσιένα σημαντικό νέο πακέτο για να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και να υποστηρίξουν το Κίεβο, καθώς ο πρόεδρος Donald Trump πιέζει για γρήγορο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία - πριν το Πάσχα.
Τα σχέδια για τις αμυντικές δαπάνες δεν θα ανακοινωθούν παρά μόνο μετά τις γερμανικές εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση αντιπαράθεσης πριν από την ψηφοφορία, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τα σχέδια.
Η Ουγγαρία έτοιμη να θέσει veto στους πολεμοχαρείς συμμάχους της ΕΕ
Αντίθετα, η Ουγγαρία έχει εκφράσει έντονη αντίθεση σε μια τέτοια παρέμβαση, με τον υπουργό Εξωτερικών της, Peter Szijjarto, να δηλώνει στις 15 Φεβρουαρίου ότι, ενόψει μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, «η φιλοπόλεμη, φιλελεύθερη ευρωπαϊκή ελίτ θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την επίτευξη αυτής της ειρηνευτικής συμφωνίας».
Έντονες είναι οι ανησυχίες ότι οι περιορισμένες χερσαίες στρατιωτικές δυνατότητες των ευρωπαϊκών κρατών καθιστούν μια τέτοια επέμβαση μη βιώσιμη χωρίς την αμερικανική υποστήριξη.
Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε στους The Times ότι η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν απαραίτητη, καθώς «έχουν δυνατότητες που λείπουν από ολόκληρη την Ευρώπη», συμπεριλαμβανομένης της «ικανότητας μαζικής αντεπίθεσης, αν χρειαστεί».
Στρατοί... για κλάματα
Από την πλευρά του, ο απόστρατος υποστράτηγος του αμερικανικού στρατού και πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, H. R. McMaster, στις 7 Φεβρουαρίου σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκοί στρατοί δεν διαθέτουν την απαραίτητη δυναμική για διατήρηση επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας.
Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη Βρετανία, σχολίασε: «Δείτε τον βρετανικό στρατό αυτή τη στιγμή.
Ειλικρινά, μου έρχεται σχεδόν να κλάψω».
Η νέα κυβέρνηση του Donald Trump θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να υποστηρίξει τους πιο «πολεμοχαρείς» συμμάχους της στην Ευρώπη στην προσπάθειά τους για στρατιωτική κλιμάκωση.
«Πρέπει να απαντήσουμε στον Trump»
«Είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρόεδρος Macron κάλεσε τους ηγέτες μας στο Παρίσι», τόνισε ο Πολωνός ΥΠΕΞ Sikorski, προσθέτοντας ότι αναμένει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητήσουν «με πολύ σοβαρό τρόπο» τις προκλήσεις που θέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.
«Ο Πρόεδρος Trump έχει μια μέθοδο λειτουργίας την οποία οι Ρώσοι αποκαλούν razvedka boyem - αναγνώριση του αντιπάλου μέσω της δύναμης: Σπρώχνεις και βλέπεις τι συμβαίνει... και μετά αλλάζεις θέση...
Και πρέπει να απαντήσουμε», είπε ο Πολωνός υπουργός.
Ρωσία: Η Ευρώπη αλλάζει ραγδαία, η δημοκρατία είναι τώρα διακοσμητική
H Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών, βρίσκονται αντιμέτωπα με ραγδαίες αλλαγές, όπως κατέδειξε η πρόσφατη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, τόνισε ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Vyacheslav Volodin, μέσω του λογαριασμού του στο Telegram.
«Αναλύοντας όσα συμβαίνουν στο Μόναχο, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα: η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα διεθνή της όργανα, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών, αναμένουν σοβαρές αλλαγές», έγραψε ο πολιτικός, προσθέτοντας ότι «αυτές δεν θα έρθουν εύκολα, θα είναι επίπονες».
Ο Volodin επισήμανε ότι στη διάσκεψη, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, J.D. Vance, διατύπωσε μια αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης στις ευρωπαϊκές χώρες.
«Όμως, δεν έτυχε υποστήριξης.
Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη δεν ήταν έτοιμοι να ακούσουν την αλήθεια για τον εαυτό τους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας.
Ο Volodin αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση των δημοκρατικών θεσμών στην ΕΕ, σημειώνοντας: «Οι δημοκρατικές διαδικασίες σε πολλές χώρες της ΕΕ έχουν καταστεί διακοσμητικού χαρακτήρα. Στις πανευρωπαϊκές δομές έχουν από καιρό ξεχαστεί και αγνοούνται».
«Για τον λόγο αυτό,δεν θα είναι εύκολο για τις υγιείς δυνάμεις που επιδιώκουν την ανανέωση της εξουσίας να επικρατήσουν. Θα βρεθούν αντιμέτωπες με κάθε είδους εμπόδια που δεν θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν την εκλογική διαδικασία.
Όπως συνέβη στη Ρουμανία κατά την προεδρική εκστρατεία. Ή στη Γαλλία και τη Γερμανία, όταν ανεπιθύμητα πολιτικά κόμματα επικράτησαν. Όμως, οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες», κατέληξε ο Volodin στην ανάλυσή του για τη Διάσκεψη του Μονάχου.
Θα επιτρέψω στην Ευρώπη να αγοράσει αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία δήλωσε ο Trump
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράσουν όπλα και άλλα προϊόντα του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος ώστε να τα παραδώσουν στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump... Ναι, θα το κάνω, τόνισε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, οι Financial Times, επικαλούμενοι υψηλόβαθμο Ουκρανό πολιτικό, έγραψαν ότι ο Trump και ο Putin θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να σταματήσουν την ουκρανική σύγκρουση μέχρι το Πάσχα στις 20 Απριλίου 2025 ή στις 9 Μαΐου.
www.bankingnews.gr
Δημοσίευση σχολίου
►Το pieriaolympos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.