Το «κόμμα του πολέμου» ετοιμάζει διμέτωπο αγώνα και μέτρα κλιμάκωσης απέναντι στη Ρωσία αλλά και τις ΗΠΑ
Στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (16/2) των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα του «κόμματος του πολέμου», καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν πια περιέλθει σε διπλωματική και στρατηγική απομόνωση μετά τον αποκλεισμό τους από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας για ειρήνη στην Ουκρανία.
Η έκτακτη σύνοδος συνεκλήθη χθες 15/2, εν μέσω ραγδαίων διπλωματικών εξελίξεων,από τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για στο Παρίσι τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Radosław Sikorski σε δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο της Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου.
Επισημαίνεται ότι νωρίτερα το Σάββατο 16/2, ο επικεφαλής του ουκρανικού καθεστώτος Volodymyr Zelensky ζήτησε τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού», εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην στηρίξουν πλέον την ήπειρο.
Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ανέφερε ότι η ομιλία του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ JD Vance στη διοργάνωση κατέστησε σαφές πως η παλιά σχέση μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής «τελειώνει» και ότι η ήπειρος «πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».
Ωστόσο, ο Zelensky δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία «δεν θα αποδεχθεί ποτέ συμφωνίες που θα γίνουν πίσω από την πλάτη μας χωρίς τη δική μας συμμετοχή», αναφερόμενος στη συμφωνία του Trump με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.
Το «κόμμα του πολέμου» αποφασίζει για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Ανάμεσα στα σενάρια κλιμάκωσης που θα κληθούν να εξετάσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press.
Πιο συγκεκριμένα, το αποκαλυπτικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Βρετανία και η Γαλλία βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» αυτής της προσπάθειας, ενώ η εκλογική νίκη του Donald Trump στις 5 Νοεμβρίου φαίνεται πως ενίσχυσε τις ευρωπαϊκές συζητήσεις σχετικά με ενδεχόμενη παρέμβαση.
Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Δανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πραγματοποίησαν συνάντηση στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο, όπου φέρεται να συζητήθηκε το ενδεχόμενο ανάπτυξης δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.
Βέβαια, στη συνέχεια, ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Hanno Pevkur, δήλωσε στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου ότι «βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο» αυτών των συνομιλιών.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, επανέλαβε το 2024 ότι δεν αποκλείεται η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο πλαίσιο της πολιτικής «να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε τη νίκη της Ρωσίας σε αυτόν τον πόλεμο». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, τον Ιανουάριο τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να στείλουν 200.000 στρατιώτες στη χώρα του, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο ελάχιστος αριθμός, διαφορετικά δεν έχει νόημα».
Αιτήματα για σοβαρή εξέταση μιας τέτοιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής παρέμβασης έχουν διατυπωθεί από αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Kaja Kallas, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Radoslaw Sikorski, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis, και η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Elina Valtonen.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των The Times στις αρχές Φεβρουαρίου, παρά την επιθετική ρητορική τους απέναντι στη Ρωσία, οι Βαλτικές Χώρες και η Πολωνία εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς την κλιμάκωση, λόγω των κινδύνων που θα μπορούσαν να τις αφήσουν εκτεθειμένες.
Η Ουγγαρία έτοιμη να θέσει veto στους πολεμοχαρείς συμμάχους της ΕΕ
Αντίθετα, η Ουγγαρία έχει εκφράσει έντονη αντίθεση σε μια τέτοια παρέμβαση, με τον υπουργό Εξωτερικών της, Peter Szijjarto, να δηλώνει στις 15 Φεβρουαρίου ότι, ενόψει μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, «η φιλοπόλεμη, φιλελεύθερη ευρωπαϊκή ελίτ θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την επίτευξη αυτής της ειρηνευτικής συμφωνίας».
Έντονες είναι οι ανησυχίες ότι οι περιορισμένες χερσαίες στρατιωτικές δυνατότητες των ευρωπαϊκών κρατών καθιστούν μια τέτοια επέμβαση μη βιώσιμη χωρίς την αμερικανική υποστήριξη.
Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε στους The Times ότι η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν απαραίτητη, καθώς «έχουν δυνατότητες που λείπουν από ολόκληρη την Ευρώπη», συμπεριλαμβανομένης της «ικανότητας μαζικής αντεπίθεσης, αν χρειαστεί».
Από την πλευρά του, ο απόστρατος υποστράτηγος του αμερικανικού στρατού και πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, H. R. McMaster, στις 7 Φεβρουαρίου σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκοί στρατοί δεν διαθέτουν την απαραίτητη δυναμική για διατήρηση επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας.
Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη Βρετανία, σχολίασε: «Δείτε τον βρετανικό στρατό αυτή τη στιγμή. Ειλικρινά, μου έρχεται σχεδόν να κλάψω».
Η νέα κυβέρνηση του Donald Trump θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να υποστηρίξει τους πιο «πολεμοχαρείς» συμμάχους της στην Ευρώπη στην προσπάθειά τους για στρατιωτική κλιμάκωση.
Μάλιστα, οι σφοδρές επικρίσεις του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, J.D. Vance, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κράτη, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, προκάλεσαν ισχυρούς κραδασμούς στις ηγεσίες της ηπείρου και επισκίασαν τις συζητήσεις για την Ουκρανία.
«Πρέπει να απαντήσουμε στον Trump»
«Είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρόεδρος Macron κάλεσε τους ηγέτες μας στο Παρίσι», τόνισε νωρίτερα ο Πολωνός ΥΠΕΞ Sikorski -ο οποίος και αποκάλυψε τη διεξαγωγή της Έκτακτης Συνόδου- προσθέτοντας ότι αναμένει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητήσουν «με πολύ σοβαρό τρόπο» τις προκλήσεις που θέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.
«Ο Πρόεδρος Trump έχει μια μέθοδο λειτουργίας την οποία οι Ρώσοι αποκαλούν razvedka boyem — αναγνώριση του αντιπάλου μέσω της δύναμης: Σπρώχνεις και βλέπεις τι συμβαίνει... και μετά αλλάζεις θέση...
Και πρέπει να απαντήσουμε», είπε ο Πολωνός υπουργός.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (17/2), σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της Ε.Ε.
Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν στη συνάντηση θα συμμετάσχουν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ, ή μόνο μια μικρότερη ομάδα κρατών, και εάν θα προσκληθούν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Keir Starmer.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Noël Barrot, ο οποίος ήταν στο πάνελ με τον Sikorski στο Μόναχο, δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την έκτακτη σύνοδο κορυφής.
Ο Sikorski είπε αργότερα ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk θα ταξιδέψει τη Δευτέρα (17/2) μετά από πρόσκληση του Macron στη συνάντηση.
«Πρέπει να δείξουμε τη δύναμη και την ενότητά μας», επισήμανε ο Sikorski σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ρωσία: Η Ευρώπη αλλάζει ραγδαία, η δημοκρατία είναι τώρα διακοσμητική - Ο Αντιπροέδρος των ΗΠΑ τους ξεσκέπασε
H Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών, βρίσκονται αντιμέτωπα με ραγδαίες αλλαγές, όπως κατέδειξε η πρόσφατη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, τόνισε ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Vyacheslav Volodin, μέσω του λογαριασμού του στο Telegram.
«Αναλύοντας όσα συμβαίνουν στο Μόναχο, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα: η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα διεθνή της όργανα, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών, αναμένουν σοβαρές αλλαγές», έγραψε ο πολιτικός, προσθέτοντας ότι «αυτές δεν θα έρθουν εύκολα, θα είναι επίπονες».
Ο Volodin επισήμανε ότι στη διάσκεψη, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, J.D. Vance, διατύπωσε μια αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης στις ευρωπαϊκές χώρες.
«Όμως, δεν έτυχε υποστήριξης. Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη δεν ήταν έτοιμοι να ακούσουν την αλήθεια για τον εαυτό τους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας.
Ο Volodin αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση των δημοκρατικών θεσμών στην ΕΕ, σημειώνοντας: «Οι δημοκρατικές διαδικασίες σε πολλές χώρες της ΕΕ έχουν καταστεί διακοσμητικού χαρακτήρα. Στις πανευρωπαϊκές δομές έχουν από καιρό ξεχαστεί και αγνοούνται».
«Για τον λόγο αυτό,δεν θα είναι εύκολο για τις υγιείς δυνάμεις που επιδιώκουν την ανανέωση της εξουσίας να επικρατήσουν. Θα βρεθούν αντιμέτωπες με κάθε είδους εμπόδια που δεν θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν την εκλογική διαδικασία.
Όπως συνέβη στη Ρουμανία κατά την προεδρική εκστρατεία. Ή στη Γαλλία και τη Γερμανία, όταν ανεπιθύμητα πολιτικά κόμματα επικράτησαν. Όμως, οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες», κατέληξε ο Volodin στην ανάλυσή του για τη Διάσκεψη του Μονάχου.
www.bankingnews.gr
Δημοσίευση σχολίου
►Το pieriaolympos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.