PIERIA-OLYMPOS  -  Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα τής Πιερίας.

Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα τής Πιερίας.





Το www.pieriaolympos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Washington Post: Συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα 5ήμερη παύση πυρός


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, συντάχθηκε ένα εξασέλιδο σχέδιο που αναφέρεται λεπτομερώς στις δεσμεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς για τους ομήρους και την κατάπαυση πυρός, η τήρηση της οποίας θα επιτηρείται από αέρος το προβλεπόμενο διάστημα.
Δεκάδες όμηροι θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς με αντάλλαγμα μια «πενθήμερη παύση πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια συμφωνία που συντάχθηκε με το Ισραήλ ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, μεταδίδει σήμερα (19.11.2023) η Washington Post, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές.

Τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων της Χαμάς θα απελευθερώνονται κατά ομάδες κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Η παύση των εχθροπραξιών αποσκοπεί επίσης στο να επιτραπεί σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων – να εισέλθουν στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο.

Η Washington Post μεταδίδει πως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Χαμάς – η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 – υποστηρίζουν το υπό διαβούλευση σχέδιο.

ΗΠΑ και Νετανιάχου διέψευσαν την Washington Post

Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για προσωρινή παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σκληρά με στόχο να επιτευχθεί», υπογραμμίζει σε δελτίο Τύπου η Έντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σχετικά με το παραπάνω δημοσίευμα της Washington Post.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε διαψεύσει τις «εσφαλμένες αναφορές» περί επικείμενης συμφωνίας για την απελευθέρωση ορισμένων εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του πως θα ενημερωθούν εφόσον επιτευχθεί τέτοια συμφωνία.



«Όλοι οι Ισραηλινοί συμμετέχουν στην πορεία μαζί σας», είπε απευθυνόμενος σε οικογένειες ομήρων που συμμετείχαν στην πενθήμερη πορεία από το Τελ Αβίβ μέχρι την Ιερουσαλήμ προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.

Ο Νετανιάχου συμπλήρωσε παράλληλα ότι προσκάλεσε αντιπροσωπεία των οικογενειών σε συνομιλίες με το υπουργικό του συμβούλιο τις επόμενες ημέρες και δεσμεύτηκε εκ νέου πως το Ισραήλ «θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς», αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις για τερματισμό του πολέμου.

Η απάντηση Νετανιάχου στον Μπάιντεν για τη Γάζα μετά τον πόλεμο

Ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο γνώμης του Τζο Μπάιντεν στην εφημερίδα Washington Post, στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζει την πεποίθηση πως μετά το τέλος του πολέμου η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση τόσο της Λωρίδας της Γάζας όσο και της Δυτικής Όχθης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

Όπως είναι σήμερα, υποστήριξε ο Νετανιάχου, η Παλαιστινιακή Αρχή είναι «ακατάλληλη» να αναλάβει τη διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Επεσήμανε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς εξακολουθεί να αρνείται να καταδικάσει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ενώ ορισμένοι υπουργοί του «πανηγυρίζουν για όσα συνέβησαν». «Είναι αδύνατον να εγκατασταθεί στη Γάζα μια πολιτική κυβέρνηση που υποστηρίζει την τρομοκρατία, ενθαρρύνει την τρομοκρατία, χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και εκπαιδεύει για τρομοκρατικές ενέργειες», τόνισε.



Έκκληση Αμπάς στον Μπάιντεν να σταματήσει τη «γενοκτονία»

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς απηύθυνε εκ νέου έκκληση στον Τζο Μπάιντεν να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει τη «γενοκτονία» των Παλαιστινίων.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε τον Μπάιντεν να παρέμβει στον πόλεμο που συνεχίζεται, δεδομένης της σημαντικής επιρροής που έχει στο Ισραήλ.

«Όσα υπομένει ο λαός μας, οι δολοφονίες και οι καταστροφές, ξεπερνούν τις ανθρώπινες αντοχές», είπε ο Αμπάς. «Δεν είναι αρκετό το αίμα παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων που έχει χυθεί για να αφυπνίσει τη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας;», διερωτήθηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Ο Αμπάς προέτρεψε επίσης τον Μπάιντεν να ασκήσει πίεση προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ζήσουν με ελευθερία και αξιοπρέπεια στην πατρίδα τους.

Πρόσθεσε ότι οι ομοεθνείς του δεν θα εγκαταλείψουν τα παλαιστινιακά εδάφη έως ότου αποκτήσουν τo νόμιμο δικαίωμά τους: ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. «Σταματήστε τη γενοκτονία σε βάρος του λαού μας», διεμήνυσε ο Μαχμούντ Αμπάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP, Washington Post και Times of Israel / Φωτογραφίες: Reuters

Δημοσίευση σχολίου

►Το pieriaolympos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

[blogger][facebook]
Το https://www.pieriaolympos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget