PIERIA-OLYMPOS  -  Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα τής Πιερίας.

Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα τής Πιερίας.





Το www.pieriaolympos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Άγιος Αχίλλειος: Το νησάκι στη Μικρή Πρέσπα που μοιάζει βγαλμένο από σελίδες παραμυθιού.


Ο Άγιος Αχίλλειος, που μοιάζει να αναδύεται από τα νωχελικά νερά της Μικρής Πρέσπας, είναι ένα μικρό νησάκι, βγαλμένο λες από σελίδες παραμυθιού. Εικόνες απόλυτης γαλήνης και ηρεμίας προσφέρονται στον επισκέπτη της περιοχής, που έχει την τύχη να αντικρίσει αυτό το μοναδικό σκηνικό από κοντά.
Αυτή η μικροσκοπική κουκκίδα γης συνδέεται με τη στεριά με μια ξύλινη, γραφική πεζογέφυρα 650 μέτρων και αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες στην ευρύτερη περιοχή. Παραδομένος στην υδάτινη αγκαλιά της λίμνης και στην ηρεμία των νερών της, αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα ταξίδι, στην κυριολεξία, μακριά από όλους και απ’ όλα.

Οι σπουδαίες βυζαντινές εκκλησίες στον νησάκι του Αγίου Αχιλλείου

Η ιστορία λέει ότι εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη Λύκη, ενώ σήμερα αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι σίγουρα το γεγονός ότι στη γη του συναντώνται αρκετές βυζαντινές εκκλησίες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ.

Ο ναός δημιουργήθηκε από τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ προκειμένου να φιλοξενήσει το σκήνωμα του Αγίου Αχιλλείου, τοπικού αγίου και επισκόπου Λαρίσης, στον οποίο το νησί οφείλει και την ονομασία του. Το ενδιαφέρον του κοινού αξίζουν, επίσης, η βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, ο ναός του Αγίου Δημητρίου του 14ου αιώνα καθώς και η βασιλική του Αγίου Γεωργίου από τον 15ο αιώνα.

Ο Άγιος Αχίλλειος, μάλιστα, είναι το δεύτερο κατοικημένο νησάκι μέσα σε λίμνη στην Ελλάδα, μετά από εκείνο στη λίμνη των Ιωαννίνων. Αξίζει να αναφερθεί, μάλιστα, ότι η γέφυρα που τον συνδέει με τη στεριά προστέθηκε μόλις το 2000, ενώ μέχρι πρότινος οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται μόνο με βάρκες.

Ο ομώνυμος οικισμός είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.853 μέτρων, ενώ σύμφωνα με το θρύλο, τα σπίτια του Αγίου Αχιλλείου είναι μόνο και πάντα 11, καθώς αν προστεθεί έστω και ένα κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα θα καταστραφεί.
      

Δημοσίευση σχολίου

►Το pieriaolympos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

[blogger][facebook]
Το https://www.pieriaolympos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget