PIERIA-OLYMPOS  -  Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα τής Πιερίας.

Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα τής Πιερίας.





Το www.pieriaolympos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Παραλία Κατερίνης: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αστροφυσικής “Ολύμπιο Συμπόσιο 2023”.


Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής και διήρκεσε από τη Δευτέρα 29 Μαΐου έως και την Παρασκευή 2 Ιουνίου. Οι συνεδρίες έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο Mediterranean Village στην . Πρόκειται για ένα επιστημονικό γεγονός παγκόσμιας ακτινοβολίας με το φετινό συνέδριο να αποτελεί το 4ο κατά σειρά . Το θέμα του φετινού συνεδρίου σχετιζόταν με την αστρική δημιουργία και τις νεότερες εξελίξεις μετά την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST) της NASA. 124 αστροφυσικοί προερχόμενοι από περισσότερα από 50 πανεπιστήμια όλου του κόσμου, συνέθεταν ένα μοναδικό επιστημονικό μοτίβο 30 διαφορετικών εθνικοτήτων από την Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία, την Ευρώπη έως τον Καναδά, την Αμερική και τη Λατινική Αμερική.

Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση των εργασιών της προηγούμενης εβδομάδας και μετά από κοινή ομολογία αρκετών συνέδρων, το Ολύμπιο Συμπόσιο 2023 χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα συνέδρια στον κόσμο για το έτος αυτό, τόσο λόγω του υψηλού επιπέδου οργάνωσης όσο και λόγω του υψηλού επιπέδου πρωτότυπης έρευνας η οποία συζητήθηκε, ιδιαιτέρως μετά τα νέα δεδομένα του τηλεσκοπίου James Webb.

Η επίσημη τελετή έναρξης του Ολύμπιου Συμποσίου 2023 δόθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κατερίνης ΕΚΑΒΗ, την Κυριακή 28 Μαΐου με ομιλητή τον κ. Αδριανό Γολέμη, ιατρό επανδρωμένων διαστημικών αποστολών και πρώτο Έλληνα υποψήφιο Αστροναύτη με θέμα “Ο άνθρωπος ανάμεσα στα αστέρια: εμπειρίες από την ιατρική υποστήριξη διαστημικών αποστολών”. Την εκδήλωση χαιρέτισαν τόσο ο Διευθυντής της Β' βάθμιας εκπαίδευσης κ. Γιώργος Μακρής, όσο και ο Πρόεδρος του Τμήματος εφοδιαστικής αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Κατερίνης, κ. Δημήτριος Τριανταφύλλου. Της εκδήλωσης προηγήθηκε ένα σύντομο αφιέρωμα-ενημέρωση για την ασθένεια του καρκίνου, στο οποίο μίλησε η Διευθύντρια του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κα Μπέτυ Χατζηπαυλίδου, καθώς και ο πρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών Πιερίας κ. Γιώργος Καπετανάκης.

Τα Ολύμπια Συμπόσια έχουν φέρει στην Παραλία Κατερίνης πάνω από 580 αστροφυσικούς όλου του κόσμου

Οι εργασίες του συνεδρίου, κλειστές για το κοινό, ξεκίνησαν τη Δευτέρα 29 Μαΐου και ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 2 Ιουνίου. Οι 67 προφορικές παρουσιάσεις καθώς και οι 47 παρουσιάσεις σε μορφή poster ήταν όλες πρωτότυπες, ενώ πολλές από αυτές παρουσίαζαν δεδομένα του τηλεσκοπίου James Webb για πρώτη φορά στον κόσμο. Στο Συμπόσιο συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την αστρική δημιουργία και την εξέλιξη του μεσοαστρικού χώρου στον Γαλαξία μας όπως και στο Πρώιμο Σύμπαν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Daniel Price του Πανεπιστημίου Monash της Αυστραλίας παρουσίασε νέες προσομοιώσεις δημιουργίας αστέρων με μάζα παρόμοια με την ηλιακή, ενώ έκανε και ανασκόπηση των σημαντικότερων ανακαλύψεων των τελευταίων λίγων ετών. Η ερευνήτρια Tereza Jerabkova του European Southern Observatory μίλησε για τον συσχετισμό δημιουργίας αστρικών σμηνών αλλά και γαλαξιών. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με δύο ομιλίες από τις καθηγήτριες Pamela Klaassen (UK Astronomy Technology Center) και Elena Sabbi (STScI Science Mission Office των ΗΠΑ) οι οποίες έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στον σχεδιασμό των οπτικών συστημάτων του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. Από ελληνικής πλευράς, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Καλλιόπη Δασύρα παρουσίασε νέα δεδομένα JWST για το πώς κατανέμεται η μεσοαστρική ύλη γύρω από υπερμεγέθη μαύρη τρύπα σε κοντινό γαλαξία. Στο συνέδριο συμμετείχαν συνολικά 9 Έλληνες που εργάζονται σε ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου.

Πέρα από τη σημασία της επιστημονικής καταξίωσης του τόπου μας, μεγάλη σημασία έχει ότι οι υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου συμμετέχοντες γνώρισαν την περιοχή μας, ταξίδεψαν στην ιστορία μας και θαύμασαν την ομορφιά της πιερικής γης και της ευρύτερης περιοχής μας. Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 31 Μαΐου πραγματοποιήθηκε εκδρομή στα Μετέωρα, ενώ παράλληλα -για τους λίγους αλλά πιο τολμηρούς- πραγματοποιήθηκε κατάβαση στο φαράγγι του Ορλιά στον Όλυμπο με τη βοήθεια του διασώστη-πυροσβέστη κ. Βασίλη Σίμου. Το Σάββατο 3 Ιουνίου 57 σύνεδροι πραγματοποίησαν ανάβαση στον Όλυμπο με τη βοήθεια της κας Σωτηρίας Ουσταμπασίδου. Είναι αξιοσημείωτο ότι αρκετοί εξ αυτών ανέβηκαν έως την περιοχή της Σκούρτας σε υψόμετρο 2400 μέτρα. Το εορταστικό αποχαιρετιστήριο δείπνο που παραχώρησαν οι διοργανωτές την Πέμπτη 1 Ιουνίου προέβαλε την τοπική παραδοσιακή κουζίνα, τον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης και ξεσήκωσε τους συμμετέχοντες σε μια πραγματικά ελληνική βραδιά με συγκίνηση και πολύ κέφι.

Έως σήμερα, τα Ολύμπια Συμπόσια έχουν φέρει στην Παραλία Κατερίνης πάνω από 580 αστροφυσικούς όλου του κόσμου τονώνοντας την τοπική αγορά και έχουν καθιερώσει την Πιερία ως έναν από τους πιο δελεαστικούς τόπους ακαδημαϊκού προβληματισμού και δημοφιλή προορισμό συνεδριακού τουρισμού.

Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής

Δημοσίευση σχολίου

►Το pieriaolympos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

[blogger][facebook]
Το https://www.pieriaolympos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget