Οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην επιθεώρηση European Heart Journal, υποστηρίζουν ότι αυτό σημαίνει ότι οι δίαιτες που βασίζονται σε τροφές φυτικής προέλευσης, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των φραγμένων αρτηριών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών, όπως είναι τα εγκεφαλικά και οι καρδιοπάθειες.

Οι ερευνητές εξέτασαν 30 τυχαιοποιημένες δοκιμές που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1982 και 2022, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 2.372 άνθρωποι. Οι μελέτες ποσοτικοποίησαν την επίδραση της χορτοφαγικής ή βίγκαν διατροφής έναντι της παμφαγίας στα επίπεδα όλων των τύπων χοληστερόλης, δηλαδή της ολικής, της LDL ή κακής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της απολιπρωτεΐνης Β (apoB – μιας πρωτεΐνης που βοηθά στη μεταφορά λίπους και χοληστερόλης στο αίμα).

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ruth Frikke-Schmidt, επικεφαλής ιατρό στο Rigshospitalet στην Κοπεγχάγη της Δανίας, η οποία διεξήγαγε τη μελέτη, «οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες σχετίζονται με 14% μείωση όλων των λιποπρωτεϊνών που φράσσουν τις αρτηρίες, όπως υποδεικνύεται από την απολιπρωτεΐνη Β. Αυτό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της επίδρασης της λήψης φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως οι στατίνες, και θα οδηγούσε σε μείωση κατά 7% στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κάποιον που ακολουθεί φυτοφαγική διατροφή για πέντε χρόνια. Η θεραπεία με στατίνες είναι ανώτερη από τις χορτοφαγικές δίαιτες στη μείωση των λιπιδίων και της χοληστερόλης. Το ένα σχήμα ωστόσο, δεν αποκλείει το άλλο και ο συνδυασμός στατινών και φυτοφαγικής διατροφής, είναι πιθανό να έχουν συνεργιστική δράση, με αποτέλεσμα ακόμη περισσότερα οφέλη».