PIERIA-OLYMPOS  -  Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα τής Πιερίας.

Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα τής Πιερίας.





Το www.pieriaolympos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Δοκός: Το νησάκι στον Αργοσαρωνικό που λίγοι γνωρίζουν με το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο ( Φωτό )


Η Δοκός είναι ένα μικροσκοπικό νησάκι στον Αργοσαρωνικό, που κανείς δεν γνωρίζει. Ένας προορισμός που, θα έλεγε κανείς, απευθύνεται σε σύγχρονους «Ροβινσώνες» και όλους εκείνους που απόδραση από το κλεινόν άστυ σημαίνει, ηρεμία, γαλήνη και απόλυτη ησυχία. Σε κάθε περίπτωση, η Δοκός αποτελεί ενδιαφέρουσα επιλογή για μίνι απόδραση εν πλω για όσους επισκέπτονται τα νησιά του Αργοσαρωνικού αρκετά συχνά και αναζητούν να βιώσουν νέες εμπειρίες.
Η νήσος Δοκός, στο στενό ανάμεσα στην Ύδρα, την Ερμιόνη και τις Σπέτσες, είναι ένα άγονο και μικροσκοπικό κομμάτι γης μέσα στη θάλασσα, με ένα από τα αρχαιότερα ναυάγια στον κόσμο. Κατοικήθηκε -σύμφωνα με τις πηγές- τη νεολιθική εποχή (περί τα τέλη της 5ης χιλιετίας π.Χ.), και κατά την πρωτοελλαδική εποχή (3η χιλιετία π.Χ) παρουσίασε μια αύξηση στον πληθυσμό της, κυρίως λόγω της εξέλιξης της ναυσιπλοΐας.

Η αρχική της ονομασία ήταν Απεροπία, λόγω της άπειρης θέας που χαίρει εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης, ενώ μετονομάστηκε σε Δοκός (ο Δοκός) κατά τη Βυζαντινή περίοδο, καθώς αποτελεί πέρασμα προς την Ύδρα και την Ερμιόνη.
 
Η σημασία της Δοκού μέσα στην ιστορία

Η σημασία του νησιού, παρά το μικρό του μέγεθος, ήταν τεράστια, μιας και λόγω της γεωγραφικής του θέσης ήλεγχε το θαλάσσιο χώρο της Λακωνίας και τον κόλπο της Αργολίδας. Συχνά μάλιστα χρησιμοποιούνταν και ως ορμίσκος, ενώ κατά την Επανάσταση του 1821 χρησιμοποιήθηκε από τον στόλο της Ύδρας ως χειμερινό αγκυροβόλι.

Σήμερα, έχει ελάχιστους κατοίκους, κυρίως ψαράδες. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς τη Δοκό, αφενός για την άγρια ομορφιά της και αφετέρου για να θαυμάσει το πανάρχαιο ναυάγιο που χρονολογείται στο δεύτερο μισό της 3ης χιλιετίας π.Χ.
 
Δοκός: Το ναυάγιο που μετρά χιλιάδες χρόνια ζωής

Ο ερευνητής των βυθών, Peter Throckmorton, ήταν εκείνος που ανακάλυψε το καλοκαίρι του 1975 το ναυάγιο. Μετά από λίγο καιρό επέστρεψε στο Δοκό συνοδευόμενος από τον αρχαιολόγο Γιώργο Παπαθανασόπουλο με τον οποίο χρονολόγησαν τα κεραμικά, που είχε ανακαλύψει ο Throckmorton, στην πρωτοελλαδική εποχή και διατύπωσαν την υπόθεση ότι επρόκειτο για ναυάγιο του 2200 π.Χ. περίπου.

Κατόπιν, σε δύο διερευνητικές αποστολές (1975 και 1977) τα ευρήματα χρονολογήθηκαν με μεγαλύτερη ακρίβεια στην δεύτερη πρωτοελλαδική περίοδο (2700-2200/2100 π.Χ.). Τότε διαπιστώθηκε ότι πρόκειται σίγουρα για το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο. Στο νησί βρίσκεται, επίσης, και ο ομώνυμος φάρος Δοκού, που κατασκευάστηκε το 1923 και έχει ύψος 9 μέτρα, καθώς και τα ερείπια ενός Βυζαντινού- Ενετικού κάστρου.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

►Το pieriaolympos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

[blogger][facebook]
Το https://www.pieriaolympos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget