112 ΑΑΔΕ Αγγελόπουλος Αγροτικά Αδέσποτα Αθήνα Αθλητικά Αιγίνιο Αιμοδοσία Ακρίβεια Ακτινίδιο Αλβανία Άλπεις ΑμεΑ Αμερική Ανατιμήσεις Ανδρουλάκης Ανέστης Μανώλας Ανήλικοι Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης Αποζημίωση Αποκαλύψεις Απόστολος Τζόβας Απόψεις Άρθρα Αρμενία Αρχαίο Θέατρο Δίου Αρχέλαος ΑΣΕΠ Αστική Σχολή Κατερίνης Αστυνομικό δελτίο Άτρακτος Αυτοκτονία Βαγγέλης Γερολιόλιος Βαλκάνια Βελόπουλος Βέροια Βία Βιασμός Βίντεο Βιταμίνη Βόλος Βότανα Βουλή Γ.Ν. Κατερίνης Γαλλία ΓΑΣ Αρχέλαος Κατερίνης Γενοκτονία Γερμανία Γιάννης Μάζης Γιάννης Ντούμος Γιώργος Γιώργος Πιπερόπουλος Γυναίκα Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Δ.Π.Ε. Πιερίας Δ.ΥΠ.Α ΔΕΗ Δελτίο Τύπου ΔΕΥΑΚ Δήμος Πρότυπο Δημόσιο Δημοτικές εκλογές Δημοτικό Ωδείο Διασκέδαση Διασωστική ομάδα Διατροφή Διαφθορά Διάφορα Διεύθυνση Δασών Πιερίας Δικαιοσύνη Δικαιώματα Δίον Δίον-Ολυμπος ΔΟΕ ΔΥΠΑ Ε.Ε.Σ. Κατερίνης Ε.Ε.Σταυρός Ε.Π.Μ. Έγκλημα ΕΕ Εθελοντές Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας Εθνικά Εθνική Αντίσταση ΕΚΑΒ Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκκλησία Εκλογές ΕΛ.ΑΣ. ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ελαιόλαδο Ελατοχώρι ΕΛΓΑ Ελλάδα Ελληνοτουρκικά ΕΜΥ Ενέργεια Ενοίκια Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας Ενωση Ποντίων Κατερίνης Ένωση Ποντίων Πιερίας Εξαφάνιση ΕΟΔΥ ΕΟΕ ΕΟΠΥΥ ΕΟΣ Κατερίνης ΕΟΤ ΕΟΦ Επίδομα θέρμανσης Επικαιρότητα Επιλ Επιλογές Επιμελητήριο Πιερίας Επιστήμη Εργασία ΕΣΚ ΕΣΠΑ Εστία Πιερίδων Μουσών Εσωτερική ασφάλεια Εύα Καιλή Ευρωκοινοβούλιο Ευρώπη Ευχές ΕΦΕΤ ΈΦΕΤ ΕΦΚΑ Ζήσης Ζάνας Ημικρανία ΗΠΑ Ηράκλειο Θέατρο Θεραπεία Θεσσαλία Θεσσαλονίκη Θεωρίες σωνομοσίας Θρόμβωση Ι.Μ.Κίτρους Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Ιστορία Κ.Ο.Κ Καιρός Καλλιθέα ΚΑΠΗ Καπνικός σταθμός Καρίτσα Καρκίνος Καταγγελίες Κατασκήνωση Κατάσχεση Καταφύγια Κατερίνη ΚΕΔΕ ΚΕΠ ΚΗΦΗ Κίνα Κινηματογράφος ΚΚΕ Κλοπή Κοζάνη Κοινωνία Κολινδρός Κομισιόν Κονταριώτισσα Κορινός Κόσμος Κρήτη Κτηματολόγιο Κύπρος Κώστας Κουκοδήμος Λεπτοκαρυά Λιτόχωρο Μακρόν Μακρύγιαλλος Μανώλης Κοττάκης Μαρούσι Μεθώνη Μελισσοκομία ΜέΡΑ25 Μέριμνα Παιδιού Μέση Ανατολή Μεταλλαγμένα τρόφιμα Μετάλλια Μητσοτάκης ΜΜΕ Μουσική Μύκονος Ν.Ο.Κατερίνης Ν.Πόροι ΝΔ ΝΟΚΑΤ Νοσηλευτές ΟΑΕΔ ΟΕΕ Οικονομία Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ΟΚΑΝΑ Ολυμπιακή Ακτή Ολύμπιοι Κατερίνης Ολυμπος Ομορφιά ΟΠΠΑΠ Ορνιθολογία ΟΡΦΕΟ Οτι Να 'Ναι Ουγγαρία Ουκρανία Π.Ε.Πιερίας Π.Κ.Μ Παιδεία Παιδί Παραλία Παραπολιτικά Πάρκο ΠΑΣΟΚ Πάσχα Πάτρα Πεδίο Βολής Περιβάλλον Περίεργα Περικλής Χατζηγιάννης Πετρέλαιο Πέτρος Κιάφας Πήλιο Πηνειός Πιερία Πιέρια Πιερίδες Μούσες Πλαταμώνας Πλειστηριασμός Πλημμύρες Ποδηλατοδρομία Πολάκης Πολιτική Πολιτισμός ΠΟΤΑΠ ΠΟΥ Πρόληψη Προορισμοί Πρόσκληση Προσλήψεις Πρόστιμο Πύδνα-Κολινδρός ΡΑΕ Ράχη Ρεπορτάζ Ρόδος Ρουμανία Ρωσία Σάββας Χιονίδης Σάκης Γκούνας Σβορώνος Σερβία ΣΟΝΕ Σοφία Μαυρίδου Σπύρος Κουλκουδίνας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Συγχαρητήρια Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας Συναυλία Σύνέδριο Συνταγές Συντάξεις Τ.ΟΜ.Υ Ταγίπ Ερντογάν ΤΑΙΠΕΔ Ταξίδι Τέμπη Τεχνητή Νοημοσύνη Τεχνιτή νοημοσύνη Τεχνολογία Τοπικά Τοπική Αυτοδιοίκηση Τουρισμός Τουρκία Τροφές Τρόφιμα Τσίπρας Υγεία ΥΠΑΑΤ Υπέρταση Φεστιβάλ Φόροι Φώντας Μπαραλιάκος Χαλκιδική Χιμάρα Χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου Χορωδία Χρηματιστήριο Χρήστος Γκουγκουρέλας Ψυχαγωγία Ψυχολογία Ωδικά πτηνά Camping Erasmus Home Latest Life Style Media Nammos NASA Poutin Survivor Texas Tips Trump Zelensky

Το λαχταριστό φρούτο με τα πολλαπλά θρεπτικά συστατικά που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.


Καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, οι επιλογές για εποχιακά φρούτα γίνονται άκρως δελεαστικές και δροσιστικές, με το καρπούζι να θεωρείται μάλλον ως ο «βασιλιάς» των θερινών φρούτων. Όπως εύστοχα αναφέρει το «Healthstat.gr», το καρπούζι δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά είναι και υγιεινό, καθώς προσφέρει μια σειρά από διατροφικά οφέλη.
Ειδικότερα, μεγάλη ανάλυση που έγινε πάνω στα δεδομένα από την μεγάλη αμερικανική Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) 2003–2018, έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν καρπούζι είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως:

  • διαιτητικές ίνες
  • μαγνήσιο
  • κάλιο
  • βιταμίνη C
  • βιταμίνη Α
  • λυκοπένιο και άλλα καροτενοειδή

Αυτό υποδηλώνει ότι το καρπούζι μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών καθώς και την ποιότητα της διατροφής τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

Αυτά τα ευρήματα είναι παρόμοια με προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι η κατανάλωση φρούτων γενικά συμβάλλει στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Αλλά άλλες μελέτες δεν είχαν εξετάσει ειδικά το καρπούζι.

Τα άτομα από την ανάλυση δεδομένων που κατανάλωναν καρπούζι είχαν επίσης χαμηλότερη πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων και ολικών κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Η Kristen Fulgoni, ερευνήτρια και συγγραφέας μελέτης, θα παρουσιάσει τα ευρήματα της έρευνας στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, Nutrition 2023, που θα πραγματοποιηθεί στις 22-25 Ιουλίου στη Βοστώνη.
Καρπούζι: Γενικές πληροφορίες για τη διατροφική του αξία

Είναι γεμάτο νερό με μηδαμινά λιπαρά και είναι πηγή απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Η κατανάλωση καρπουζιού συνδέεται με τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:
 
  • Χαμηλή πίεση αίματος
  • Μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Μειωμένος μυϊκός πόνος (γρηγορότερη ανάκαμψη)

Τα οφέλη του καρπουζιού συνδέονται επίσης με:

  • καλύτερη πέψη
  • βελτίωση της υγείας του δέρματος και
  • χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής

  • Θρεπτικά συστατικά σε 100 γραμμάρια:
  • Θερμίδες: 30
  • Νερό: 91%
  • Πρωτεΐνη: 0,6 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 7,6 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 6,2 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 0,4 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,2 γραμμάρια
 
Το καρπούζι έχει επίσης οφέλη για την υγεία της καρδιάς


«Το καρπούζι είναι ένα φρούτο είναι μια εξαιρετική τροφή για να σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι, ενώ είναι και πλούσιο σε βιταμίνες C, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο», λέει η διατροφολόγος Kristin Kirkpatrick.

«Έχει επίσης χαμηλό στο γλυκαιμικό φορτίο, το οποίο αντισταθμίζει την ιδέα ότι η κατανάλωση καρπουζιού θα οδηγήσει σε ακραίες αιχμές του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα», εξηγεί η ίδια.

Και συνδέει τα οφέλη του καρπουζιού στην υγεία της καρδιάς με το λυκοπένιο, ένα φυτικό αντιοξειδωτικό. Το λυκοπένιο είναι το θρεπτικό συστατικό που δίνει τη ροζ-κόκκινη χρωστική ουσία σε ορισμένα φρούτα (π.χ. ντομάτες και φράουλες).

Έρευνες δείχνουν ότι το λυκοπένιο σχετίζεται με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου ή πρόωρου θανάτου από καρδιακή νόσο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ενάμισι φλιτζάνι καρπούζι περιέχει περίπου 9-13 χιλιοστόγραμμα λυκοπένιο. Έτσι, κατά μέσο όρο το καρπούζι περιέχει περίπου 40% περισσότερο λυκοπένιο από τις ντομάτες, λέει η Kirkpatrick.

«Είναι επίσης πλούσιο σε ένα αμινοξύ γνωστό ως κιτρουλίνη. Η κιτρουλίνη έχει γίνει δημοφιλής ως συμπλήρωμα άσκησης καθώς μπορεί να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προάγει την ανάπτυξη των μυών», πρόσθεσε η ίδια.

Η Julie Cunningham, διαιτολόγος και εκπαιδευτικός για τον διαβήτη, αναφέρει επίσης την κιτρουλίνη (L-κιτρουλίνη) που είναι η φυσική της μορφή: «Το καρπούζι είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή L-κιτρουλίνης, μια ουσία που οι ερευνητές βρήκαν ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην πρόληψη της απόφραξης των αρτηριών».[wide]


Πηγή: www.Healthstat.gr


Δημοσίευση σχολίου

►Το pieriaolympos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

[blogger][facebook][disqus]

Author Name

Pieria Olympos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.