PIERIA-OLYMPOS  -  Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα τής Πιερίας.

Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα τής Πιερίας.





Το www.pieriaolympos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Το μπαχαρικό με τις αντικαταθλιπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες - Τα οφέλη του Κρόκου Κοζάνης στην υγεία μας.

Το σαφράν ή κρόκος (Crocus sativus) είναι ένα νόστιμο και αρωματικό μπαχαρικό «πολυτελείας», το οποίο συχνά χρησιμοποιείται στα φαγητά, αλλά και ως το βασικό συστατικό σε διάφορα αφεψήματα. Κάτι, που ίσως δε γνωρίζουν πολλοί είναι πως το σαφράν έχει πολλά ευεργετικά οφέλη σ την υγεία μας, με σημαντικές αντικαταθλιπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με το Healthstat.gr, στην Ελλάδα το σαφράν θεωρείται εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, ενώ ο Κρόκος Κοζάνης τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει και την πιστοποίηση ΠΟΠ.
Όπως αναφέρεται σχετικά στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Ο κρόκος Κοζάνης ΠΟΠ, ή ελληνικό σαφράν (ζαφορά), είναι γνωστός για την εξαιρετική του ποιότητα, το ζωηρό του χρώμα και την έντονη γεύση του. Έχει διάφορες χρήσεις, και η συγκομιδή, η ξήρανση και η συσκευασία του γίνεται σύμφωνα με ειδική μέθοδο που χρονολογείται από την αρχαιότητα».

Τα οφέλη για τον οργανισμό μας

Tο σαφράν περιέχει μια ποικιλία φυτικών χημικών ενώσεων οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

Συγκεκριμένα, το σαφράν περιέχει κροκίνη και κροκετίνη, ουσίες που δρουν ωφέλιμα, καθώς:
 
  • έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες
  • προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τις προοδευτικές νόσους
  • μειώνουν τις φλεγμονές
  • μειώνουν την όρεξη
  • βοηθούν στην απώλεια βάρους

Παράλληλα, στο σαφράν εμπεριέχεται και σαφρανάλη, η οποία έχει αποδειχτεί πως βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης, της μνήμης και στις ικανότητες εκμάθησης.

Τέλος, μελέτες έχουν δείξει ότι η καμφερόλη που εντοπίζεται στα πέταλα του σαφράν ίσως διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις αντικαρκινικές ιδιότητες, εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι χημικές ενώσεις που βρίσκονται στο σαφράν μπορούν επιλεκτικά να σκοτώσουν ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο, καθώς και σε άλλα σημεία του σώματος όπως οι πνεύμονες και ο προστάτης.

Παράλληλα, η κροκίνη φαίνεται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επικουρικά στις παραδοσιακές θεραπείες κατά του καρκίνου, αφού εργαστηριακή μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να κάνει τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις χημειοθεραπείες.
 
Σαφράν: Το μπαχαρικό «ηλιαχτίδα»

Το σαφράν έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες ως το μπαχαρικό «ηλιαχτίδα», καθώς έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών ασθενειών, σε συνδυασμό πάντα με την κατάλληλη θεραπεία και περίθαλψη.

Μια μετα-ανάλυση 5 διαφορετικών ερευνών ανακάλυψε ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής που περιείχαν κρόκο ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική από τα placebo (εικονικά φάρμακα) στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ήπιας έως και μέτριας κατάθλιψης.

Άλλες μελέτες έδειξαν θεαματικά αποτελέσματα όσον αφορά τους ανθρώπους που έπασχαν από αγχώδη διαταραχή, καθώς και τις γυναίκες που έπασχαν από επιλόχειο κατάθλιψη.
 
Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το σαφράν


Όσον αφορά στην ποσότητα του σαφράν θα πρέπει να καταναλώνετε για να απολαύσετε τις ευεργετικές του επιδράσεις, μελέτη δείχνει ότι 30 mg ημερησίως είναι αρκετά.

Φυσικά, η υπερκατανάλωση οποιασδήποτε ουσίας δεν είναι επιθυμητή, με την ιατρική ιστοσελίδα «Medical News Today» να αναφέρει ότι καλό θα ήταν να αποφεύγετε την πρόσληψη παραπάνω από 1,5 γρ. σαφράν την ημέρα.

Ειδικά οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρόκου, καθώς μελέτη διαπίστωσε ότι 5 γρ. ημερησίως και πάνω αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής και άλλων προβλημάτων στην εγκυμοσύνη.


Την πρόσληψη οποιασδήποτε ποσότητας σαφράν θα πρέπει να αποφεύγουν άτομα που έχουν ή υποψιάζονται πως έχουν αλλεργία στο μπαχαρικό, κάτι που ισχύει για οποιαδήποτε αλλεργία.



Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Δημοσίευση σχολίου

►Το pieriaolympos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

[blogger][facebook]
Το https://www.pieriaolympos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget