PIERIA-OLYMPOS  -  Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα τής Πιερίας.

Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα τής Πιερίας.





Το www.pieriaolympos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Μόρνα: Το «στοιχειωμένο» χωριό της Ελλάδας με τους θρύλους...


Κάπου στα Πιέρια Όρη, περιτριγυρισμένο από δέντρα και δάση κρύβεται ένα χωριό αλλιώτικό από τα άλλα. Ένα χωριό που το αποκαλούν στοιχειωμένο. Και κρύβει πολλά μυστικά και θρύλους που περνούν από στόμα σε στόμα μέσα στα χρόνια. 
Ο λόγος για το χωριό Μόρνα ή Σκοτεινά όπως μετονομάστηκε αργότερα. Η ιστορία του είναι ιδιαίτερη μέχρι στο να φτάσει να εγκαταλειφθεί και να ονομάζεται πλέον στοιχειωμένο. Οι εικόνες μπορεί να σε προϊδεάσουν για το τι θα συναντήσεις αν βρεθείς εκεί.

Μόρνα: Το «στοιχειωμένο» χωριό της Ελλάδας με τους θρύλους

Ας ξεκινήσουμε πρώτα απ’ όλα από το όνομα του χωριού. Για το λένε Μόρνα; Και πώς προέκυψε το να μετονομαστεί σε Σκοτεινά; Υπάρχει εξήγηση! 

Λέγεται λοιπόν ότι το ορεινό χωριό της Μόρνας στην πραγματικότητα σημαίνε «σκοτεινός τόπος» από το τούρκικο μόρνο που σημαίνει σκοτεινό. 

Υπάρχει όμως και μια άλλη διαφορετική εκδοχή, λίγο πιο ευχάριστη. 

Αυτή αναφέρει ότι το χωριό πήρε το όνομά του από τα πολλά και όμορφα δέντρα μουριάς αλλά και τα διάφορα βάτα που υπήρχαν στη γύρω περιοχή.



Κάπου στο 1925 οι κάτοικοι αποφάσισαν να του αλλάξουν όνομα και να το πουν «Σκοτεινά». Μέχρι σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που το ξέρουν και το αναφέρουν και με τα δύο ονόματα. Παρά την άνθιση που γνώρισε το χωριό κάποτε και το γεγονός ότι είχε πολλούς κατοίκους, σταδιακά ήρθε η ερήμωση. 

Μια εγκατάλειψη που έδωσε αφορμή να ξεκινήσουν συζητήσεις για μύθους και θρύλους… σκοτεινούς.

Είναι ένα χωριό πλέον ξεχασμένο καθώς το 2011 αριθμούσε μόλις έναν κάτοικο και σήμερα κανέναν. Το πάλαι ποτέ χωριό με τη στρατηγική σημασία, δεν ακούει πια ανθρώπινες φωνές παρά μόνο τον ήχο από τον αέρα και τα δέντρα που γέρνουν όταν λυσομανάει ο αέρας το χειμώνα.

Ήξερες ότι;

Στη Μόρνα το 1966, λειτουργούσε το γνωστό και ξεχωριστό «Πανεπιστήμιο των Δασών».Τι ακρβώς ήταν αυτό; Επρόκειτο για το Κρατικό Εργοστάσιο Επεξεργασίας Ξύλου που έδωσε ζωή στην περιοχή τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60. 

Και για να καταλάβεις γιατί ήταν τόσο ιδιαίτερο, αρκεί να σου πούμε ότι τα ξύλα από την Μόρνα είχαν επιλεγεί για να κατασκευαστεί η θαλαμηγός του βασιλιά Όθωνα με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, το 1830. 

Σύμφωνα με τον ιστορικό Γιάννη Καζταρίδη, το πλοίο κατασκευάστηκε από πιερική ξυλεία και από το συγκεκριμένο χωριό.

Ωστόσο όταν το 1967 το εργοστάσιο ξυλείας έκλεισε, ήρθε και η ερήμωση. 

Και η εγκατάλειψη που οδήγησε το χωριό να είναι σήμερα ένα χωριό φάντασμα. 

Μένουν μόνο οι διηγήσεις από τους παλιούς που θυμούνται την ακμή του αλλά και θρύλοι ότι μεταφυσικά γεγονότα το οδήγησαν να ερημώσει.


Δημοσίευση σχολίου

►Το pieriaolympos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

[blogger][facebook]
Το https://www.pieriaolympos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget