Αρκετά ήταν τα δημοτικά συμβούλια που ασχολήθηκαν με το πρόβλημα, με την παρουσία ανθρώπων από τις επίδικες περιοχές, με ενστάσεις, όχι τόσο για αυτή καθ’ αυτή την αιολική ενέργεια, όσο για την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας στην Άνω Μηλιά αλλά και ευρύτερα στην περιοχή των Πιερίων, αφού έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης υπάρχει και για την άλλη πλευρά των Πιερίων στην περιοχή του Βελβεντού- Σερβίων. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης ψήφισε κατά της εγκατάστασης τόσο στην Άνω Μηλιά όσο και στην περιοχή του Βελβεντού Σερβίων.
Το θέμα προέκυψε καθώς η εταιρεία ΤΕΚΑΛ ΑΙΟΛΙΚΗ που υπέγραψε την αρχική σύμβαση με το Δήμο Κατερίνης έχει αλλάξει ιδιοκτησία και ζητά από το Δήμο τον οποίο θεωρεί εταίρο της σύμβασης να προβεί σε αλλαγή της εγγυητικής, όπως ενημέρωσε ο Δ. Βαϊνάς
Καταψήφιση ζήτησε ο Γ. ΝταντάμηςΟ αναπληρωτής Δημάρχου Γ. Νταντάμης που πήρε το λόγο είπε: «Θεωρώ και θα κριθεί στην ψηφοφορία αμέσως μετά, ότι υπάρχει μια νέα πλειοψηφία σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο που είναι κατά αυτής της επένδυσης. Ήμασταν κατά πριν και είμαστε κατά και σήμερα. Η πρόταση που κάνω στο σώμα είναι η άρνηση έγκρισης, γιατί αν δεν το κάνουμε τότε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε το αιολικό πάρκο στο συγκεκριμένο σημείο. Η θέση μας είναι ότι διαφωνούμαι με το συγκεκριμένο σημείο της δημιουργίας του αιολικού πάρκου και δεν είμαστε κατά των ήπιων μορφών ενάργειας, δεν είμαστε κατά της εκμετάλλευσης του φωτός, του αέρα και του νερού για να παράγουμε ενεργεία. Θέλουμε την τοπική αυτάρκεια σε ενεργεία όμως κανένα άλλοθι δεν υπάρχει για να καταστρέφουμε εκείνο το εκπληκτικό δάσος. Η διοίκηση προτείνει την καταψήφιση του συγκεκριμένου θέματος.
Ο Αστέριος Ζαφειρόπουλος πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου της Άνω Μηλιάς και της πρωτοβουλίας Πολιτών και φορέων για την προστασία των Πιερίων μίλησε για την τροποποίηση του αιολικού για την οποία έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ και εκδικάζεται τον Μάρτιο. Θα κατατεθούν και πρόσθετοι λόγοι με βάση το συνολικό ενεργειακό τοπίο και τις εξελίξεις
Το ιστορικό της υπόθεσης ανέφερε ο Δ. Βαινάς λέγοντας:«Το συμφωνητικό μεταξύ της ΤΕΚΑΛ και του Δήμου Κατερίνης υπογράφηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2018. Και προέβλεπε έντεκα ανεμογεννήτριες. Το 2019 Ιούνιο ή Ιούλιο είχε έρθει έγγραφο από την ΤΕΚΑΛ που ζητούσε τροποποίηση της σύνθεσης πλέον, αλλά και όλου του συμφωνητικού. Για πιο σύγχρονους πυλώνες για τοποθέτηση έξι πυλώνων και όχι έντεκα. Στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο δεν έγινε ενημέρωση, από την τότε διοίκηση αλλά ούτε στην σημερινή να αποφασίσει επ’ αυτού». «Όπως είπε και ο κύριος Ζαφειρόπουλος έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ως εκ τούτου είναι αδιανόητο να λάβουμε σήμερα μια απόφαση θετική. Από την στιγμή που εκκρεμεί απόφαση, για μια μονάδα που αρχικά κατέθεσε πρόταση για έντεκα ανεμογεννήτριες και σήμερα έγιαναν έξι». Ουδέποτε πάρθηκε απόφαση έγκρισης της τροποποίησης της πρότασης από έντεκα ανεμογεννήτριες σε έξι.
Ο Ν. Παπαζιώγα, είπε πως από την στιγμή που εκκρεμεί απόφαση από τον Άρειο Πάγο, κακώς έχει τεθεί σαν θέμα.
Ο Γ. Νταντάμης ήταν σαφής: «Δεν θέλω υπεκφυγές. Εγώ μίλησα ευθαρσώς εκ μέρους της διοίκησης. Και είπα, δεν μπορούσαμε εμείς τότε να σταματήσουμε το έργο. Είχα έρθει σε εκείνη την συνεδρίαση, ζητούσα ως υποψήφιος Δήμαρχος το λόγο και το προεδρείο δεν μου τον έδωσε ποτέ. Ήμουν ένας εκ των είκοσι δημοτών που υπόγραψαν το κείμενο για να γίνει η συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο. Σήμερα σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο, όποιος θέλει το λόγο θα τον πάρει. Όμως θα είναι ξεκάθαρο ποιοι θέλουν το έργο και ποιοι δεν θέλουν το έργο».
Ο ΑΘ. Λιακόπουλος διαβεβαίωσε ότι :«Εμείς το θέμα το είχαμε καταψηφίσει και παλαιότερα το καταψηφίζουμε και σήμερα.»
Ως θέμα ήρθε το 2019 Ιούνιο ή Ιούλιο , θύμισε ο Δ. Βαϊνάς, με σχετικό αίτημα από την ΤΕΚΑΛ για τροποποίηση της μελέτης από έντεκα πυλώνες σε έξι. Και δεν έχει περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Βάση του συμφωνητικού που έχει υπογράψει ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις τροποποιήσεις και το δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να αποφασίσει. Και δεν είναι αυτός που θα απολογηθεί για την προηγούμενη διοίκηση και την τωρινή για το αίτημα της ΤΕΚΑΛ.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ο Ε.Παπαδόπουλος, Φώτης Ορέστης, Φ. Δρούγκας τέθηκαν κατά.
Ο Αθ. Γκούνας σχολίασε τις απουσίες δημοτικών συμβούλων ψηφίζοντας κατά, ο Γ. Κυριακίδης παρέμεινε πιστός στις θέσεις και ψήφισε κατά, ο Ν. Μακρίδης είπε ότι δεν είναι κατά των Ανανεώσιμων Πηγών αλλά ο συγκεκριμένος τόπος πρέπει να αποκλειστεί και τέθηκε κατά της εγκατάστασης.
Για το νομικό θέμα της υπόθεσης έθεσε ερωτηματικά ο Αθ. Λιακόπουλος και το τι σημαίνει για το δήμο η ακύρωση της σύμβασης, με το Δ.Βαϊνά και το Λ. Ντόντη να θέτουν προβληματισμούς για τις συνέπειες της άρνησης αντικατάστασης της εγγυητικής επιστολής.
Ο Γ. Μέλιος και η Σημέλα ΕλευθεριάδουΟ Γ. Μέλιος από το Ελατοχώρι είπε ότι αντιμετωπίζουν και αυτοί μια αντίστοιχη περίπτωση. Που είναι σε πρώιμο στάδιο, αλλά τώρα είναι ευκαιρία κοντά στον αγώνα που γίνεται και για τους άλλους να ληφθεί μια μέριμνα υποστήριξης από την πλευρά του Δήμου και στην δική τους περίπτωση».
Η Σημέλα Ελευθεριάδου μίλησε για την αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας η οποία εδραιώνει την αρνητική άποψη τόσο με επιστημονικά στοιχεία της περιοχής, όσο και μελλοντικά σενάρια που μπορεί να προκύψουν από τη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Άλλα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου
- Καταστροφή αντικειμένων που δεν έχουν καμία αξία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης Στην εν λόγω επιτροπή από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπρόσωπος ορίστηκε ο κ. Λεμονόπουλος και το θέμα ψηφίστηκε ομοφώνα.
- Έγκριση της τεχνικής μελέτης του έργου ‘’Βελτίωση αρδευτικών υποδομών δημοτικής ενότητας Ελαφίνας έτους 2022’’ , που όπως είπε ο δ.σ. Γ. Συμεωνίδης είναι κατεπείγων διότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι προμήθειες για το έργο. Λόγο καιρικών συνθηκών υπήρξαν έντονα προβλήματα και δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν οι κτηνοτρόφοι. Το θέμα ψηφίστηκε ομοφώνα. Καθώς για αντίστοιχο θέμα που αφορά τη Δημοτική Ενότητα Πέτρας.
- Παραχώρησε σχολικών χώρων σε φορείς και συλλόγους ψηφίστηκε από το σώμα: 1)Στο Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολειού Περίστασης την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων προκειμένου να πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των ομάδων γονέων που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με το τάδε πρακτικό του Δ.Σ. του συλλόγου υπό καθοδήγηση ψυχολόγου δυο Σάββατα κάθε δυο μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του σχολικού έτους. 2) Στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολειού και του 2ου Νηπιαγωγείου Κατερίνης την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για πραγματοποίηση εξωσχολικών δραστηριοτήτων, σκάκι κάθε Τρίτη και Πέμπτη.
Ο Ν. Παπαζιώγας έθεσε το θέμα της μετεγκατάστασης του ΚΕΠ στον Κορινό και πως προέκυψε. Ο Λ. Ντόντης εξήγσε ότι το θέμα είναι παλιό, ο χώρος που στεγαζόταν το ΚΕΠ έχει προβλήματα, διότι είναι κληρονομά των σημερινών ιδιοκτητών, δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς και δεν πληρούσε και τους όρους. Έτσι κρίθηκε καλύτερο για γίνει μετεγκατάσταση στους χώρους του παλιού Δημαρχείου, ως καταλληλότερος χώρος για την στέγαση του ΚΕΠ. Το θέμα πέρασε με πλειοψηφία.
Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΦΟΣΔΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΤο θέμα της ετήσιας εισφοράς στο ΦΟΣΔΑ απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Λ. Ντόντης ενημέρωσε το σώμα πως το πόσο που οφείλει ο κάθε Δήμος καθορίζεται με κανόνες στους οποίους δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση. Αυτό είναι το ποσό μας δόθηκε να πληρώσουμε και με τις δόσεις που αναγράφονται. Για το θέμα έθεσε ερώτημα ο Ν. Τσουπέης, και ο Αθ. Λιακόπουλος λέγοντας: «Στο παρελθόν ελέχθη ότι θα έχουμε μια προνομιακή αντιμετώπιση. Άρα επειδή έχουμε και εκπροσώπηση οφείλουμε να έχουμε παρεμβάσεις προς όφελος των δημοτών». Η απάντηση ήρθε από τον Γ. Κυριακίδη ο οποίος διευκρίνισε λέγοντας: «Αφενός το τι έγινε παλιότερα, οι παλιότεροι στην αίθουσα το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Και αφετέρου, έχουν γίνει πολλαπλές παρεμβάσεις στον Φορέα Διαχείρισης για τα κοστολόγια. Αλλά μας διαφεύγει ότι τα εξοδολόγια, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον φορέα διαχείρισης και το έργο που παράγει είναι καθαρά το κόστος του πετρελαίου που έχει ξεφύγει.» Παρ’ όλη την ένταση το θέμα πέρασε με πλειοψηφία.
Οι αμοιβές των δικηγόρωνΓια το θέμα αμοιβής δικηγόρων για υποθέσεις τους ανατέθηκαν ρώτησε ο Ν. Μακρίδης, «Πολλοί με ρώτησαν, πως γίνεται στον Δήμο Κατερίνης η επιλογή των δικηγόρων, των νομικών που μας εκπροσωπούν. Με ποιόν τρόπο. Στέλνει κάποια ονόματα ο δικηγορικός σύλλογος, απ’ ότι πληροφορήθηκα όχι. Τότε πώς γίνεται αυτή η επιλογή»;
Η απάντηση ήρθε από τον Γ. Νταντάμη, ο οποίος είπε πως παλαιότερα το γκρουπ των δικηγόρων που εκπροσωπούσαν τον Δήμο ήταν πολύ «σφιχτό», σήμερα έχει ανοίξει η γκάμα για όλους τους δικηγόρους ανεξάρτητα με το τι ψηφίζουν. Αρκεί να ασκούν το επάγγελμα. Ο Λ. Ντόντης τόνισε πως τουλάχιστον από το 2017 η γκάμα των δικηγόρων στον Δήμο Κατερίνης, είχε ανοίξει πάρα πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
Το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κατερίνης και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για την λειτουργία ενός κινητού σταθμού μέτρησης του Εθνικού Παρατηρητηρίου, και η έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμία για την κατασκευή Ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου Κορινού-Παραλίας Κορινού» πέρασαν ομόφωνα

Δημοσίευση σχολίου
►Το pieriaolympos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.