PIERIA-OLYMPOS  -  Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα τής Πιερίας.

Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα τής Πιερίας.





Το www.pieriaolympos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο χαρισματικός Πλαταμώνας, ο γραφικός Παλαιός Παντελεήμονας και το ξακουστό Λιτόχωρο...


Πλαταμώνας. Άγνωστος, ενδεχομένως, σε κάποιους Αθηναίους αλλά αγαπημένος στους Μακεδόνες. Ο Πλαταμώνας ο οποίος απέχει 400 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, βρίσκεται στο νομό Πιερίας, στους πρόποδες του Ανατολικού Ολύμπου. Απέχει 38 χλμ. από την Κατερίνη και ανήκει στο νομό Πιερίας. Μπορεί το καλοκαίρι να είναι «διάσημος» σε χιλιάδες τουρίστες γιατί μαζί με την περιοχή Νέοι Πόροι, χαρίζουν πρόσβαση σε «γενναιόδωρες» οργανωμένες αμμουδιές στα νερά του Αιγαίου ενώ από πάνω τους οι κορυφές του Ολύμπου διαγράφονται επιβλητικές, έχει όμως και τον χειμώνα μπόλικες χάρες.
Πλαταμώνας: Ένας χρυσός συνδυασμός βουνού και θάλασσας


Στην ουσία, ο Πλαταμώνας είναι ένας χρυσός συνδυασμός βουνού και θάλασσας, με τα δύο να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Ακόμα και τους χειμωνιάτικους μήνες, η βοτσαλωτή παραλία προσφέρει μια πολύ όμορφη περπατάδα. Όπως και η βόλτα στο λιμάνι της περιοχής το οποίο λειτουργεί σαν τουριστικό καταφύγιο για πολλά σκάφη που κινούνται στο Βόρειο Αιγαίο.


Σήμα κατατεθέν του Πλαταμώνα είναι το περίφημο κάστρο της μεσοβυζαντινής περιόδου -12ος μ.Χ αιώνας-, το οποίο σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση. Όσο για το όνομα της περιοχής, αυτό σύμφωνα με την παράδοση οφείλεται είτε στους πολλούς πλάτανους που βρίσκονται παντού, είτε στις πλατιές αμμουδιές που έχουν οι παραλίες.

Τα δύο πανέμορφα χωριά δίπλα στον Πλαταμώνα


Παλαιός Παντελεήμονας. 

Μόλις 7 χλμ. από τον Πλαταμώνα βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα. Δημοφιλής καταρχάς λόγω της υπέροχης θέας που προσφέρει στο Θερμαϊκό κόλπο, στο κάστρο του Πλαταμώνα αλλά και τις ακτές της Πιερίας.


Τα τελευταία χρόνια, αρχοντικά και σπίτια αναπαλαιώθηκαν και έχουν μετατραπεί σε πανέμορφους ξενώνες. Στην καρδιά του παραμυθένιου χωριού, βρίσκεται μια πλατεία με αιωνόβια πλατάνια. Αναζητήστε ακόμα την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα αλλά και το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο. Πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές αλλά και λιθόκτιστα καλντερίμια, δημιουργούν ένα κινηματογραφικό σκηνικό.


Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που το 1980, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος έκανε σε αυτό το χωριό κάποια από τα γυρίσματα της ταινίας του «Μεγαλέξαντρος», ενώ το 2008, ο Κώστας Κουτσομύτης βρήκε με τη σειρά του εδώ το ιδανικό σκηνικό για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος της Διδούς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα».


Λιτόχωρο. 

Σε κοντινή απόσταση από τον Πλαταμώνα -μόλις 22 χλμ.- βρίσκεται και το ξακουστό Λιτόχωρο. Η όμορφη κωμόπολη της Πιερίας με αξιόλογες τουριστικές υποδομές που το κάνουν να θυμίζει ελβετικό σαλέ. Μάλιστα, η ίδρυση του οικισμού του οικισμού, τοποθετείται στον 14ο αιώνα.


Η πλούσια ιστορία του, το έχει προικίσει με μπόλικα αξιοθέατα για τον επισκέπτη: διατηρούμενα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λιτοχώρου «Βασίλειος Ιθακήσιος», το πάρκο Κατούνια (εντός του οποίου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων κατά τα έτη 1912-1922) η θέση «Μύλοι», με πλατάνια, τρεχούμενα νερά και παλαιούς νερόμυλους και άλλα πολλά.

Ένας «γεμάτος» προορισμός, χειμώνα-καλοκαίρι…





Δημοσίευση σχολίου

►Το pieriaolympos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

[blogger][facebook]
Το https://www.pieriaolympos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget