![]() |
Χοιρινή τηγανιά με πολύχρωμες πιπεριές / Φωτογραφία: Shutterstock |
Μερικά μυστικά της συνταγής
Το βασικό υλικό, το χοιρινό, είναι «κλειδί» στην επιτυχία της συνταγής. Το μπούτι είναι καθαρό κρέας, όμως ρισκάρετε να έχετε σκληρό κρέας στο δάγκωμα. Μια καλή πρακτική θα ήταν να μαρινάρετε για λίγο το χοιρινό… Σε κάθε περίπτωση, η υπομονή στην τελική διαδικασία, όπου το κρέας βράζει, είναι σημαντική για να γίνει πιο μαλακό το κρέας.
Για τον ίδιο λόγο, αλλά και για να διατηρήσετε φρέσκο το άρωμα στο πιάτο, καλό είναι να προσθέσετε το λεμόνι στο τέλος της διαδικασίας μαγειρέματος.
Τέλος, αναφορικά με τα λαχανικά, ο πιο κλασικός συνδυασμός είναι πιπεριές και φυσικά κρεμμύδι, ωστόσο μπορείτε να πειραματιστείτε άφοβα, φροντίζοντας σε κάθε περίπτωση να ψηθούν και να μαλακώσουν καλά.
Υλικά
- ½ κιλό χοιρινό σπάλα σε μικρά κομμάτια
- 80ml ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια
- 2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- ½ πιπεριά γλυκιά κόκκινη
- ½ πιπεριά πράσινη
- 1 πιπερίτσα τσίλι (προαιρετικά)
- 50ml λευκό κρασί
- 2 κουταλιές αλεύρι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 1 κουταλιά μουστάρδα
- Το χυμό από ένα μικρό λεμόνι
- 250ml νερό
- 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι να κάψει καλά. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και βάζουμε σε μπολ. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, κρατώντας μια κουταλίτσα για το σοτάρισμα, και ανακατεύουμε το κρέας να λαδωθεί καλά. Πασπαλίζουμε και με το αλεύρι και ανακατεύουμε
- Σοτάρουμε το κρέας να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές και αποσύρουμε σε πιατέλα
- Σβήνουμε με τη μισή ποσότητα κρασιού και ξύνουμε με μια ξύλινη κουτάλα τον πάτο του σκεύους να πάρουμε όλη τη γεύση του κρέατος
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις πιπεριές ψιλοκομμένες, με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και αφήνουμε να μαλακώσουν καλά για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε να γυαλίσει και να καραμελώσει ελαφρά
- Ρίχνουμε τέλος το σκόρδο και την ζάχαρη και συνεχίζουμε ώσπου να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και να πάρουν χρώμα, ανεβάζοντας λίγο την ένταση της φωτιάς
- Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί για 2-3 λεπτά
- Προσθέτουμε, τέλος, τη μουστάρδα και το νερό ζεστό, αλατίζουμε ελαφρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου, ώστε να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και το θυμάρι 5-10 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.
Δημοσίευση σχολίου
►Το pieriaolympos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.