PIERIA-OLYMPOS  -  Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα τής Πιερίας.

Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα τής Πιερίας.





Το www.pieriaolympos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Παλαιός Παντελεήμονας:Το χωριό της Πιερίας που μοιάζει να αγγίζει τον ουρανό - (Φωτό )


Αντιπροσωπευτικό δείγμα της τοπικής, μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής ο Παλαιός Παντελεήμονας αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον Όλυμπο. Και μάλιστα όχι τυχαία, καθώς συνδυάζει ιδανικά το φυσικό πλούτο του θεού των βουνών με την γραφικότητα και τη ζεστασιά ενός χωριού, που ο καθένας θα ήθελε να αποκαλούσε χωριό του.

Ο Άγιος Παντελεήμονας για πολλούς αποτελεί το «κόσμημα» του Ολύμπου, το οποίο λόγω της αμφιθεατρικά χτισμένης τοποθεσίας του χαίρει άπλετης θέας που στην κυριολεξία συγκλονίζει τον θεατή της.

Το χωριό, παραδομένο στην «αγκαλιά» του βουνού των Θεών, διατηρεί τις παραδόσεις του (δεν επιτρέπεται η είσοδος σε αυτοκίνητα) και παραμένει πιστό στην παραδοσιακή του μορφή, με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα πέτρινα σπίτια και τις γραφικές πλατεΐτσες.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού


Χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 500 στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, τις ακτές της Νότιας Πιερίας και το επιβλητικό κάστρο του Πλαταμώνα και σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα.

Συνδυάζει όμως και την ηπειρώτικη παράδοση, καθώς ήταν Ηπειρώτες τεχνίτες εκείνοι που έβαλαν το λιθαράκι τους στην καλαίσθητη και πανέμορφη ανάπτυξή του. Το χωριό έχει καταφέρει να διατηρήσει την παραδοσιακή του μορφή και αρνείται πεισματικά να «υποκύψει» σε κάθε τι μοντέρνο. Και για του λόγου το αληθές, τα αυτοκίνητα μένουν εκτός οικισμού.

Έτσι, οι επισκέπτες περιδιαβαίνουν στα καλντερίμια, ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια, κάνουν μία στάση στη λιθόστρωτη πλατεία και απολαμβάνουν την καλαισθησία του οικισμού και τη φύση που τον περιβάλλει, καθώς είναι πνιγμένος σε καστανιές, κουμαριές, οξιές και πλατάνια.
 
Ένας προορισμός παραδομένος στην πλούσια φύση του Ολύμπου

Ο όμορφος οικισμός δεν είναι το μόνο που θα κάνει τον ταξιδιώτη να θέλει να επιστρέψει σε αυτόν τον τόπο της ηρεμίας. Είναι ταυτόχρονα η αρμονική ενσωμάτωσή του στη φύση και το περιβάλλον του που προσκαλεί τους φυσιολάτρες και όχι μόνο να γνωρίσουν τα πυκνόφυτα δάση γύρω από τον Παλαιό Παντελεήμονα και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του βουνού των Θεών. Η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία αλλά και ποδήλατο βουνού.

  







Δημοσίευση σχολίου

►Το pieriaolympos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

[blogger][facebook]
Το https://www.pieriaolympos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget